Αρνητικά με συντριπτική πλειοψηφία απάντησε η Ισπανική βουλή στο αίτημα της ηγεσίας της Καταλονίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, 299 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης, 47 υπέρ και ένας απείχε.
Με εξαίρεση το Βασκικό εθνικιστικό κόμμα και το εθνικιστικό κόμμα της Καταλονίας, όλα τα υπόλοιπα κόμματα του Ισπανικού κοινοβουλίου απέρριψαν το αίτημα
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στην ομιλία του και αφού ξεκαθάρισε ότι η εθνική ακεραιότητα είναι αδιαίρετη, προειδοποίηση ότι ένα δημοψήφισμα θα επέφερε την «οικονομική καταστροφή» τόσο της Ισπανίας, όσο και της Καταλονίας.
Πάντως ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει να επιμένει στη θέση του λέγοντας ότι «θα αναζητηθεί το νομικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα», τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί το τέλος του ζητήματος.