Άρθρο Localit 19 Νοεμβρίου, 2017

Ισπανία: Απεβίωσε ο γενικός εισαγγελέας που είχε ασκήσει διώξεις στην καθαιρεθείσα καταλανική κυβέρνηση

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα, ο άνθρωπος που άσκησε διώξεις στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, πέθανε σήμερα στο Μπουένος Άιρες.

Ο 66χρονος δικαστικός είχε εισαχθεί την Παρασκευή σε νοσοκομείο της Αργεντινής επειδή έπασχε από κάποια λοίμωξη, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος των ισπανικών εισαγγελικών αρχών. Βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο εισαγγελέων των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε τη συλλυπητήριά του και, με μήνυμά του στο Twitter, “τις ευχαριστίες του για μια ζωή στην υπηρεσία του κράτους”.

Ο Μάθα είχε αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού εισαγγελέα πριν από περίπου έναν χρόνο. Μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, ζήτησε να ασκηθούν διώξεις για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος στα μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης.

Οκτώ πρώην υπουργοί της Καταλονίας έχουν τεθεί υπό κράτηση ενώ τέσσερις άλλοι, μαζί με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, διέφυγαν στο Βέλγιο και αναμένουν την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης για το αν θα εκδοθούν ή όχι στην Ισπανία.

Στην Ισπανία,ο γενικός εισαγγελέας διορίζεται από τον βασιλιά κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα Καλλικράτεια: Προχωρά η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας ενημερώνει με σχετική ανάρτηση ότι σε τελικό στάδιο βρίσκεται το έργο…

Εκτός Συνόρων 12 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Με 18 αθλητές ο Δήμος Ήλιδας στους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες

Ο Δήμος Ήλιδας συμμετείχε στους Παγκόσμιους Παιδικούς Αγώνες, οι οποίοι φέτος πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Χουαλιέν…

Ρεπορτάζ 11 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θήρας: Πρωτοβουλία για τη στέγαση των εκπαιδευτικών

Ο Δήμος Θήρας συνεχίζει την πρωτοβουλία για τη στήριξη της στέγασης των εκπαιδευτικών, με στόχο…