Άρθρο Localit 30 Νοεμβρίου, 2020

Ισχυρή συμμαχία μεταξύ των δήμων και περιφέρειας Δ. Ελλάδας με το πανεπιστήμιο Πατρών

Στη διαμόρφωση μίας ισχυρής «Συμμαχίας για το Πανεπιστήμιο», που θα λάβει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή, προχωρούν οι δήμοι και η περιφέρεια   Δυτικής Ελλάδας με το πανεπιστήμιο Πατρών.

Η βάση αυτής της συνεργασίας τέθηκε πρόσφατα, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, σε τηλεδιάσκεψη του περιφερειακού συμβουλίου με τις πρυτανικές αρχές στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε  η σχέση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Μπούρας, και ο αντιπρύτανης, Π. Δημόπουλος, οι δήμαρχοι Κ. Λύρος (Ι.Π. Μεσολογγίου), Π. Αντωνακόπουλος (Πύργου), Γ. Παπαναστασίου (Αγρινίου), Ι. Λυμπέρης (Ήλιδας) και Δ. Καλογερόπουλος (Αιγιάλειας), καθώς και ο Αντιδήμαρχος Πατρέων, Ν. Ασπράγκαθος.

Όπως ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και ισχυρά πλεονεκτήματα του τόπου μας, ένα μεγάλο κεφάλαιο και συνάμα, ένα σταθερό μοχλό ανάπτυξης και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας». Περιέγραψε τη σχέση τοπικής κοινωνίας και πανεπιστημίου ως μία σχέση «win-win», δηλαδή μία σχέση επωφελής και για τις δύο πλευρές, η οποία πρέπει να διέπεται από αλληλοϋποστήριξη και αλληλοσεβασμό.

Σημείωσε πως η στήριξη της τοπικής κοινωνίας προς το πανεπιστήμιο  Πατρών είναι διαχρονική και αντανακλάται, μεταξύ άλλων, στα κονδύλια που διατίθενται από την τοπική κοινωνία και τα οποία στην παρούσα χρονική περίοδο φτάνουν στο ύψος των 17,5 εκ. ευρώ και το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανέρθουν στο ύψος των 22 εκ. ευρώ περίπου. Ποσό υπερδιπλάσιο του ποσού που το κεντρικό κράτος προσφέρει στο πανεπιστήμιο ως τακτική επιχορήγηση και η οποία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ανέρχεται στο ύψος των 7.300.000 ευρώ περίπου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαρμάκης σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη να επανακαθοριστεί και να ισχυροποιηθεί η συνεργασία του πανεπιστημίου Πατρών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξουν από κοινού διεκδικήσεις έναντι του κεντρικού κράτους, αλλά και μία συμφωνία για τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής την «επόμενη μέρα». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στις σχέσεις κράτους – πανεπιστημίου αλλά και στις αποφάσεις που η μία ή η άλλη πλευρά λαμβάνουν», τόνισε και ζήτησε από το περιφερειακό συμβούλιο και τους παριστάμενους τη δημιουργία μίας «Συμμαχίας για το Πανεπιστήμιο». Προς αυτή την κατεύθυνση ο περιφερειάρχης ζήτησε τη λήψη απόφασης για την έκφραση στήριξης των αιτημάτων του πανεπιστημίου Πατρών προς την Πολιτεία, αλλά και τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του πανεπιστημίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η «Συμμαχία για το Πανεπιστήμιο» να λάβει οργανωμένη μορφή. Στόχος αυτού του οργάνου θα είναι η παρακολούθηση των ζητημάτων που ανακύπτουν και ο απευθείας διάλογος, με σκοπό την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας για την εξακτινωμένη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και τη στρατηγική περαιτέρω βελτίωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη στη Δυτική Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρύτανης, Χρήστος Μπούρας, ανέφερε ότι η Σύγκλητος πρόκειται να προσκαλέσει τον περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των περιφερειακών συνδυασμών στη συνεδρίαση της όταν θα συζητηθεί το στρατηγικό σχέδιο για την ακαδημαϊκή και ερευνητική ανάπτυξη του πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο θα τεθεί υπ όψη των τοπικών κοινωνιών.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στη Χαλκίδα

«Οι λύσεις για τη Στερεά Ελλάδα περνούν μόνο μέσα από την κατασκευή δύο ΜΕΑ στη…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ψηφιακή πλατφόρμα για την κατάθεση σχολίων από τους πολίτες για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Ενεργοποιείται για το κοινό από σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου, η ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» για την…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Ανέλαβαν υπηρεσία επιπλέον 26 εποχικοί εργάτες πυροπροστασίας

Υπηρεσία ανέλαβαν σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, επιπλέον, 26 εργάτες πυροπροστασίας στο Δήμο Καλαμάτας. Έλαβαν…