Άρθρο Localit 30 Δεκεμβρίου, 2016

 Ινδία: Ουρές στις τράπεζες για κατάθεση αποταμιεύσεων λόγω απόσυρσης χαρτονομισμάτων

Ουρές σχημάτιζαν οι Ινδοί έξω από τις τράπεζες όλης της χώρας σήμερα, καθώς είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορούν να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους, διαφορετικά θα χάσουν την αξία τους καθώς καταργούνται τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μετά τις 30 Δεκεμβρίου καταργούνται τα χαρτονομίσματα 500 και 1.000 ρουπίων – συνολικής αξίας 256 δισεκ. δολαρίων που αντιστοιχούν στο 86% των μετρητών σε κυκλοφορία – δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ινδών.

“Είμαι εδώ για να καταθέσω λίγα παλαιά χαρτονομίσματα πριν λήξει η προθεσμία”, δήλωσε ο Ρακές Κουμάρ που στεκόταν στην ουρά έξω από μια τράπεζα στο Νέο Δελχί. “Ελπίζω όμως η κυβέρνηση και η RBI (η κεντρική τράπεζα) να εφοδιάσουν τις τράπεζες και τα ATM με νέα χαρτονομίσματα ώστε να μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις χωρίς πρόβλημα”.

Μόνο το 35-40% των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης δίνουν αυτή τη στιγμή μετρητά, σύμφωνα με τον Ραμασβαμί Βενκατατσαλάμ, γενικό διευθυντή της Fidelity Information Services για την Ινδία και τη Νότια Ασία.

Ο Μόντι έχει πει ότι η κυβέρνησή του θα βάλει τέλος στο χάος που δημιουργήθηκε και θα αποκαταστήσει την ομαλότητα μέσα σε 50 ημέρες. Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι ο αντίκτυπος θα διαρκέσει για τουλάχιστον έξι ακόμα μήνες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση στη ζήτηση των προϊόντων.

“Η οικονομική ανάπτυξη, το προφανές θύμα, θα επιβραδυνθεί περίπου στο 6,5% το δεύτερο εξάμηνο του δημοσιονομικού έτους 2016/17 έναντι μέσου ρυθμού ανάπτυξης 7,2% το πρώτο εξάμηνο”, δήλωσε ο Πάι Παναντίκερ, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικής πολιτικής RPG Foundation στο Νέο Δελχί. Ένα ακόμα ζήτημα θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στην αδήλωτη εργασία, όπου απασχολούνται οι περισσότεροι οικονομικά ασθενέστεροι, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό India Today, ο Μόντι δήλωσε χθες ότι η απόφαση για την απονομισματοποίηση θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως να το καταπολεμήσει την τεράστια παραοικονομία.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cyclone Project: Δήμος Θηβαίων, Υπουργείο Μεταφορών και Ίδρυμα Λασκαρίδη σε κοινή δράση καθαρισμού

Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Κοινωφελές Ίδρυμα…

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Plastic Free Greece»: Τριήμερες δράσεις καθαρισμού στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Greece», η οποία…

Ρεπορτάζ 08 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας- Σε εξέλιξη οι αυτοψίες μετά τον σεισμό

Σε πλήρη κινητοποίηση παραμένει ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια,…