Άρθρο Localit 16 Δεκεμβρίου, 2013

Η συμβολή περιφερειών και πόλεων στον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα

πολιτισμός δημιουργικότηταΔιάσκεψη θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή των Περιφερειών στις 29 και 30 Ιανουαρίου 2014,  στις Βρυξέλλες, ενόψει των νέων ευκαιριών χρηματοδότησης από την Ε.Ε. την περίοδο 2014-2020.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν φορείς χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες, δημιουργοί, παρατηρητές τάσεων, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών ενώσεων, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες από τον πολιτιστικό κλάδο και τον κλάδο της δημιουργίας, και να συζητήσουν τον αντίκτυπό τους στην τοπική ανάπτυξη.

Η διάσκεψη σύμφωνα με την Επιτροπή των Περιφερειών, θα  διευκολύνει τη «δημιουργική δικτύωση»  (creative networking) με εκπροσώπους επιλεγμένων έργων από διαφορετικούς φορείς, οργανώσεις και δίκτυα του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Το διήμερο της διοργάνωσης, περιλαμβάνει και    ενημερωτικές συνεδρίες, σχετικά με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

Όπως σημειώνεται, αναφορικά με το θέμα, οι  τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας της Ευρώπης μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Με μερίδιο 4,5% του ΑΕγχΠ της ΕΕ και 4% του εργατικού δυναμικού της, οι φορείς και οι επιχειρήσεις του πολιτισμού και της δημιουργίας αποτελούν σημαντικό και πολύ δυναμικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο τομέας της δημιουργίας, ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπος με προκλήσεις όπως ο κατακερματισμός της πολιτιστικής αγοράς και του πολιτιστικού χώρου – ιδίως λόγω της γλωσσικής πολυμορφίας – η “ψηφιακή μεταστροφή” της παραγωγής και της διάδοσης της τέχνης, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού και, τέλος, η έλλειψη συγκρίσιμων δεδομένων.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’ για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η διάσκεψη θα συνδυαστεί με καλλιτεχνική εκδήλωση στις 30 Ιανουαρίου 2014 στο Albert Hall, στις Βρυξέλλες. Το ‘Las Minas Flamenco Tour’ – από την Ισπανία – θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο το 2014, προβάλλοντας το φλαμένκο ως βέλτιστη πρακτική σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μια πολιτιστική εκδήλωση μπορεί να τονώσει την τοπική οικονομική ανάπτυξη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Χίο και Κεφαλονιά

Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Χίο και την Κεφαλονιά…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα τοιχογραφία στο Βύρωνα για την προσφυγιά και την ειρήνη

Το 2ο Vyronas Street Art Festival του Δήμου Βύρωνα, έρχεται το επόμενο  Σαββατοκύριακο 28 &…

Ρεπορτάζ 20 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το τρένο για το δρομολόγιο: «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Σμύρνη! Οδηγός ο αριθμός 100! » ξεκινά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι. Ρέντη

Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου προσκαλεί παιδιά ηλικίας 9-11 ετών να επιβιβαστούν στο τρένο για το…