Άρθρο Localit 21 Ιανουαρίου, 2021

Η Ρόδος ετοιμάζεται να υποδεχθεί “ψηφιακούς νομάδες” – Τι σχεδιάζει ο δήμος

Ενέργειες για την προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» (digital nomads) στο νησί δρομολογεί ο δήμος Ρόδου, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο ψηφιακών νομάδων της περιοχής. Οι ενέργειες αυτές, εντάσσονται Επιχειρησιακό Σχέδιο Τουρισμού του δήμου, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο και έχει την απόλυτη στήριξη των τοπικών φορέων.

Να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των «ψηφιακών νομάδων», εντάσσονται ευέλικτοι ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορούν να εργαστούν από οποιαδήποτε γεωγραφική τοποθεσία του πλανήτη, έχοντας στη διάθεσή τους μόνο το μυαλό τους, ένα λαπτοπ και μια καλή σύνδεση με το ίντερνετ. Πρόκειται για μια διεθνή τάση απασχόλησης, που είχε αρχίσει πριν ξεσπάσει η πανδημία και  την οποία προτιμούν προγραμματιστές, γραφίστες και άλλοι εργαζόμενοι σε «δημιουργικά» και «ψηφιακά» επαγγέλματα. Όταν ξέσπασε η πανδημία  η τάση αυτή επιταχύνθηκε ραγδαία.

Η ιδέα του δήμου Ρόδου είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, που δρομολογείται στη χώρα μας. Αντιθέτως σε άλλες χώρες εφαρμόζονται ήδη ειδικά προγράμματα προσέλκυσης των”ψηφιακών νομάδων” με ειδικά κίνητρα.  Στη Φινλανδία διαφήμισαν ένα πακέτο με το όνομα «Ζήσε σαν Φινλανδός για 90 ημέρες». Το κράτος μάζευε για ένα διάστημα αιτήσεις από ενδιαφερόμενους προσφέροντας στους επιλαχόντες διαμονή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, βοήθεια για τα σχολεία των παιδιών, ραντεβού με επιχειρήσεις και επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, ξεναγήσεις και πληροφορίες, καθώς και συμβουλές για όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκατάστασης ή ό,τι άλλο διαδικαστικό χρειαζόταν. Επίσης  η Εσθονία έχει τη  «digital nomad visa» διάρκειας 12 μηνών, για όποιον θέλει να πάει να ζήσει εκεί. Η Γερμανία έχει τη «Freiberufler» βίζα για αυτοαπασχολουμένους, η Αυστραλία τη «Working Holiday Visa» για νέους ηλικίας 18-35 ετών. Ακόμα στο  ηλιόλουστο νησί της Καραϊβικής, το Μπαρμπάντος έχουν φτιάξει ένα ειδικό site που διαφημίζει τη δική τους 12μηνη βίζα, με μήνυμα της πρωθυπουργού που καλεί καταρτισμένους επαγγελματίες να έρθουν να δουλέψουν εκεί.

Χθες, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κ. Ταρασλιάς και μέλη του Παρατηρητηρίου, παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το  πως θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να πρωταγωνιστήσει η Ρόδος  στην προσέλκυση «ψηφιακών νομάδων» αλλά τις ενέργειες που θα αναπτύξει ο δήμος για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας τους.

«Η Ρόδος, ανέφερε ο κ.Ταρασλιάς,  είναι ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορεί παράλληλα να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τόπο για digital nomads, για στελέχη και εργαζομένους (προγραμματιστές, γραφίστες, δημοσιογράφους, συγγραφείς), που ενώ η έδρα της εταιρείας τους και γενικότερα ο φυσικός χώρος εργασίας τους είναι σε άλλη χώρα, η τεχνολογία τους προσφέρει τη δυνατότητα να εργάζονται μακριά από τη βάση τους. Το νησί διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα για να καλύψει τις ανάγκες εργασίας τους, ενώ παράλληλα μπορούν να συνδυάσουν και τις διακοπές τους.  Η Ρόδος έχει όλα τα απαραίτητα για μία εξαιρετική ζωή, από την φυσική ομορφιά, τις υποδομές μέχρι τους φιλόξενους ανθρώπους της. Και μην ξεχνάμε πως τα οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία είναι σημαντικά. Φανταστείτε τον χειμώνα να έχουμε στη Ρόδο σε μόνιμη βάση κόσμο, εργαζομένους που θα μένουν σχεδόν όλο το χρόνο στο νησί και οι οποίοι θα λειτουργήσουν και πολλαπλασιαστικά όσον αφορά την τουριστική περίοδο, αλλά και θα συνεισφέρουν οικονομικά με την κατανάλωση πολλών αγαθών. Το όλο εγχείρημα είναι εξόχως σημαντικό.

Ειδικότερα οι ενέργειες τις οποίες δρομολογεί ο δήμος Ρόδου για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες είναι :

 • Η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης για τους ψηφιακούς νομάδες.
 • Προώθηση και προβολή της Ρόδου ως ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες.
 • Βελτίωση υποδομών ευρυζωνικότητας ειδικά σε σχέση με τις γρήγορες ταχύτητες internet, κατόπιν στρατηγικής επικοινωνίας με τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
 • Παροχή πρακτικών διευκολύνσεων και ανέσεων στους ψηφιακούς νομάδες για την εγκατάσταση και παραμονή τους στο νησί.
 • Υιοθέτηση δράσεων και πολιτικών για τη δημιουργία «κοινότητας επιχειρηματικής διασύνδεσης νομάδων» στο νησί της Ρόδου.
 • Συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας υποδομών και βέλτιστων πρακτικών με άλλες πόλεις του εξωτερικού οι οποίες προσανατολίζονται στους ψηφιακούς νομάδες.
 • Συνεργασία με φορείς που απευθύνονται σε start up εταιρείες και σχετίζονται με το κοινό των ψηφιακών νομάδων.
 • Επικοινωνία και συνεργασία με μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας του εξωτερικού των οποίων οι εργαζόμενοι είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακοί νομάδες.
 • Διαρκής δικτύωση και διασύνδεση με τη διεθνή κοινότητα των ψηφιακών νομάδων.
 • Ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων με σκοπό την ανάδειξη και εκμετάλλευση επιχειρηματικών προοπτικών για το συγκεκριμένο είδος επισκέπτη.
 • Διαμόρφωση ενός οργανωμένου επιχειρηματικού οικοσυστήματος που σχετίζεται με το κίνημα των ψηφιακών νομάδων

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Β. Κικίλιας: Ενισχύουμε την πρόληψη με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Η ενίσχυση της πρόληψης τίθεται στο επίκεντρο του νέου σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασίας,…

Ρεπορτάζ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο θερμότερος Νοέμβριος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Νοέμβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα…

Ρεπορτάζ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι αεροψεκασμοί στο Σέιχ Σου για τον περιορισμό της πευκοκάμπιας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σήμερα οι αεροψεκασμοί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για τον περιορισμό του…