Άρθρο Localit 17 Φεβρουαρίου, 2013

Η Πάτρα στο Συνέδριο του Δικτύου: «Διαπολιτισμικές πόλεις»

διαπολιτισμικές πόλειςΠερισσότεροι από 200  αιρετοί εκπρόσωποι πόλεων από την Ευρώπη την Ασία και την Αμερική, συμμετείχαν στο Συνέδριο του Δικτύου «Διαπολιτισμικές Πόλεις» με θέμα «Making Diversity work for Cities», που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο  από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2013. Το συνέδριο παρακολούθησαν επίσης   επαγγελματίες, μέλη μη-κυβερνητικών οργανώσεων, εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών οργανισμών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μέλλον ή να μάθουν για τα εργαλεία, που έχουν δημιουργηθεί κατά την εφαρμογή της διαπολιτισμικής προσέγγισης της ένταξης.

Το 2008 το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με μια ομάδα πρωτοπόρων πόλεων μεταξύ των οποίων και η Πάτρα, ανταποκρίθηκε σε μια πρόκληση: να αναπτύξει και να δοκιμάσει μια νέα πολιτισμική προσέγγιση για την ενσωμάτωση των διαφόρων κοινοτήτων μεταναστών. Έτσι ξεκίνησε η πρωτοβουλία του δικτύου “Διαπολιτισμικές πόλεις”(http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/culture/cities/default_en.asp).

Στο επίκεντρο αυτής της νέας προσέγγισης για την ένταξη, βρίσκεται η έννοια του «πλεονεκτήματος της διαφορετικότητας» σχετικά με τους μετανάστες και τις μειονότητες, ως πόρο για την τοπική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, και όχι ως απειλή για την κοινωνική συνοχή.

Η πόλη της Πάτρας είχε ενεργό συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου, όπου η αρμόδια Αντιδήμαρχος «Υποστήριξης του πολίτη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων και Ένταξης Μεταναστών» Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη προσκλήθηκε να παρουσιάσει δράσεις προς όφελος της διαπολιτισμικότητας σε κατευθυντήριους άξονες στρατηγικής σημασίας για την πόλη. Παράλληλα, η τοπική συντονίστρια του δικτύου  Χρύσα Γεραγά (Προϊσταμένη Τμ. Προγραμματισμού & Δικτύωσης της ΑΔΕΠ), προσκλήθηκε σε εργαστήριο ως προς τη σημασία δράσεων ευαισθητοποίησης, παρουσιάζοντας συναφή επιτυχή παραδείγματα τοπικών και διακρατικών σχετικών ενεργειών που υλοποιήθηκαν στην Πάτρα.

Η Πάτρα  ως ενεργό μέλος του δικτύου «Διαπολιτισμικές πόλεις», είναι  δραστήρια στην υποβολή και υλοποίηση έργων προς όφελος της διαχείρισης του διαπολιτισμικού χαρακτήρα της και βρίσκονται ήδη σε φάση αξιολόγησης δύο διακρατικές προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω της ΑΔΕΠ και παράλληλα είναι σε εξέλιξη, στην παρούσα φάση, η υποστήριξη υλοποίησης του έργου «SONETOR» με συντονιστή το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Το συνέδριο του Δουβλίνου, ορόσημο για τη λειτουργία του δικτύου, έδωσε την ευκαιρία να γίνει ένας απολογισμός των όσων έχουν επιτευχθεί από τις πόλεις-μέλη, τι λειτουργεί και τι όχι και κάτω από ποιες συνθήκες, πώς μετράμε την επίτευξη στόχων, ποιες προκλήσεις παραμένουν και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού με τους εταίρους από άλλα δίκτυα και οργανισμούς. Αυτή η διεθνής διάσκεψη στο Δουβλίνο εξέτασε  τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα της διαπολιτισμικής πρωτοβουλίας για τις συμμετέχουσες πόλεις και  διερεύνησε τις επιπτώσεις για την υιοθέτηση αυτής της διαπολιτισμικής προσέγγισης βασισμένη σε μια εθνική και διεθνή διάσταση.

Αναλυτικότερα, στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα, όπως:

• Τι σημαίνει το «πλεονέκτημα διαφορετικότητας»  στην πράξη και πώς μπορούν τα διαφορετικά είδη των αστικών πολιτικών να διαμορφωθούν μέσα από το «φακό» της διαπολιτισμικότητας;

• Ποιες είναι οι στρατηγικές διαπολιτισμικότητας που έχουν υιοθετήσει οι πόλεις; Πώς έχουν καταφέρει να οικοδομήσουν ευρείες τοπικές εταιρικές σχέσεις σε αυτή την κατεύθυνση;

• Πώς μπορούν οι πόλεις να αποδείξουν το πλεονέκτημα της διαφορετικότητας στην πράξη; Πώς αυτό υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία έρευνας;

• Πώς ενισχύεται η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ώστε να μαθαίνει η μία πόλη από την άλλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο;

Το μοντέλο των «Διαπολιτισμικών πόλεων» προσφέρει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία που εφαρμόζεται τώρα σε πάνω από 60 πόλεις στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, την Κορέα, το Μεξικό και τον Καναδά.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συνεργασία ΕΜΠ-Δήμου Ζωγράφου για τη ποιοτική βελτίωση του περιβάλλοντος στην Πολυτεχνειούπολη

Προγραμματική σύμβαση αορίστου χρόνου στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανάδειξης του αστικού φυσικού περιβάλλοντος, της…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Στη Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας…

Ρεπορτάζ 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το πρόγραμμα μακροχρόνιας φροντίδας «Φροντιστής της Γειτονιάς» προανήγγειλε η Σοφία Ζαχαράκη

Ένα νέο πρόγραμμα, αυτό του «Φροντιστή της Γειτονιάς», το οποίο θα υλοποιηθεί τον επόμενο χρόνο,…