Άρθρο Localit 24 Σεπτεμβρίου, 2014

Η Νορβηγία επιδοτεί τη Λιβερία για να σταματήσει την αποψίλωση των δασών

liberia ranforestΤο ποσό των 150 εκ. δολαρίων χορηγεί η Νορβηγία στη Λιβερία προκειμένου να σταματήσει την αποψίλωση του τροπικού δάσους έως το 2020.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε στα πλαίσια της πρόσφατης συνάντησης κορυφής για την κλιματική αλλαγή που έγινε στη Νέα Υόρκη.

Η Λιβερία, ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, που πλήττεται από την επιδημία του ιού Έμπολα, δε διαθέτει τόσο μεγάλα δάση όσο άλλες χώρες, ωστόσο φιλοξενεί ένα μεγάλο μέρος του εναπομείναντος τροπικού δάσους της Δυτικής Αφρικής, στο οποίο κατοικούν απειλούμενα ζώα, όπως ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και είδη χιμπατζήδων. Με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2003 έχει αυξηθεί δραματικά η παράνομη υλοτομία. Μάλιστα το 2012 η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ έδωσε άδειες σε εταιρείες να κόψουν το 58% των δένδρων της χώρας, αρκετές από τις οποίες αργότερα ανακλήθηκαν.

«Ελπίζουμε πως η Λιβερία θα κατορθώσει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά ταυτόχρονα και το επίπεδο φτώχειας της χώρας», δήλωσε ο Γενς Φρόλιχ Χόλτε, σύμβουλος της νορβηγικής κυβέρνησης. «Έχουμε επιδοτήσει προσπάθειες στην Ινδονησία και τη Βραζιλία, αλλά πιστεύω πως αυτή είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε συμφωνία σε κρατικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Η συμφωνία προβλέπει ότι  η Νορβηγία θα βοηθήσει τη Λιβερία να αυξήσει την ασφάλεια και τις περιπολίες στα δάση, δε θα δοθούν νέες άδειες υλοτομίας μέχρι να αναθεωρηθούν όλες οι υπάρχουσες από ένα ανεξάρτητο σώμα. Παράλληλα η Λιβερία δεσμεύτηκε να χαρακτηρίσει ως προστατευόμενες ζώνες τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των δασικών περιοχών και να χρηματοδοτήσει τοπικές κοινότητες να τις προστατεύσουν.

Η συμφωνία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οικολογικές οργανώσεις και ακτιβιστές στη Λιβερία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cyclone Project: Δήμος Θηβαίων, Υπουργείο Μεταφορών και Ίδρυμα Λασκαρίδη σε κοινή δράση καθαρισμού

Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Κοινωφελές Ίδρυμα…

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Plastic Free Greece»: Τριήμερες δράσεις καθαρισμού στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Greece», η οποία…

Ρεπορτάζ 08 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας- Σε εξέλιξη οι αυτοψίες μετά τον σεισμό

Σε πλήρη κινητοποίηση παραμένει ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια,…