Επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη σχετικά με τον νέο τρόπο λειτουργίας του Δημοτολογίου αλλά και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του Μητρώου Πολιτών στους Δήμους της χώρας απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτολογίου και την έκδοση πιστοποιητικών δημοτολογίων με αφορμή έγγραφο της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου το οποίο απάντησε σε σχετική επιστολή της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως όσα αναφέρονται στο έγγραφο, δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια, όσον αφορά την χρήση των νέων τεχνολογιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
Ειδικότερα αναφέρει στην επιστολή του πως με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, το 2010, μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη», πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των ΟΤΑ που συνενώθηκαν, και τα δημοτολόγια ως φυσικό αρχείο (δηλαδή τα βιβλία των ΟΤΑ που συνενώθηκαν) καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά σε ενιαία βάση δεδομένων στην έδρα του νέου Δήμου.
Ως εκ τούτου, αναφέρει, οι Δήμοι δεν συμβουλεύονται πλέον τα βιβλία ως φυσικό αρχείο για την έκδοση των πιστοποιητικών, παρά μόνο σε μια και μοναδική περίπτωση, αυτή που αφορά στο «πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών».
Παράλληλα τονίζει πως σήμερα η έκδοση των πιστοποιητικών από τα δημοτολόγια για τον κάτοικο μιας τοπικής / δημοτικής κοινότητας δεν χρειάζεται «να γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου στη δημοτική ή τοπική κοινότητα, από όπου και δύναται στη συνέχεια να παραλαμβάνει τα αιτούμενα πιστοποιητικά», όπως ενημερώνει το υπουργείο. Επίσης δεν χρειάζεται να πηγαίνει ο πολίτης στην έδρα του Δήμου, διότι πολύ απλά υπάρχει εδώ και χρόνια η διασύνδεση της έδρας του Δήμου με οποιαδήποτε Τοπική Κοινότητα απαιτηθεί για την εξυπηρέτηση των δημοτών, μέσω διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος πλέον μπορεί να ζητά την ηλεκτρονική έκδοση μέσω του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου της κοινότητας από το ενιαίο ηλεκτρονικό δημοτολόγιο του Δήμου, δηλαδή από την τοπική ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρεί κάθε Δήμος.
Με βάση τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από το υπουργείο να προσαρμόσει τις οδηγίες του προς τους Δήμους, ώστε να εξυπηρετούν τους κατοίκους αυτών από τους εξουσιοδοτημένους σύμφωνα με το νόμο δημοτικούς υπαλλήλους των δημοτικών/τοπικών κοινοτήτων και των δημοτικών ενοτήτων με δεδομένο ότι το «πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών» και μόνο αυτό μπορεί κατ΄ εξαίρεση να εκδίδεται αποκλειστικά από την έδρα του Δήμου.
«Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία κατά την άποψη μας αποτελεί βήμα προς τα πίσω και γυρνά τους Δήμους μας από την εποχή των νέων τεχνολογιών, στην εποχή του καρμπόν» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Σε ότι αφορά την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του «Μητρώου Πολιτών» σε 15 Δήμους της Χώρας αλλά και κατόπιν της σχετικής ενημέρωσης από το υπουργείο ότι θα ξεκινήσει και η παραγωγική λειτουργία του συστήματος στους 325 Δήμους της Χώρας, ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι χρειάζεται να προηγηθεί να προηγηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού στις διαδικασίες λειτουργίας της νέας αυτής υπηρεσίας.
Ειδικότερα σημειώνει πως ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση για το πως θα γίνει η εκπαίδευση αυτή, με τι τρόπο καθώς και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα εκπαιδευθούν περίπου 2.000 υπάλληλοι.
Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης ζητά άμεσα διευκρινήσεις για το ζήτημα αυτό, προκειμένου οι Δήμοι να μπορέσουν όσο το δυνατόν συντομότερα να θέσουν σε εφαρμογή και τη νέα αυτή υπηρεσία, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, «για την οποία δεν αρκεί η βούληση, αλλά χρειάζονται και συγκεκριμένες ενέργειες».