Άρθρο Localit 05 Απριλίου, 2016

Η φτώχεια υπευθύνη για το 40% των άστεγων παιδιών στον κόσμο

άστεγο παιδίΗ φτώχεια είναι η κυριότερη αιτία που παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο καταλήγουν άστεγοι και ζουν στους δρόμους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι συγκρούσεις στην οικογένεια και η κακοποίησή τους είναι οι δύο άλλοι βασικοί λόγοι που τους εξωθούν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Η φτώχεια είναι η βασική αιτία στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις στις ανεπτυγμένες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Πάουλα Μπραϊτστάιν του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής “JAMA Pediatrics“, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, εκτιμούν ότι σχεδόν το 40% των νέων έμειναν άστεγοι εξαιτίας της φτώχειας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 13.600 παιδιά και νέους ηλικίας έως 24 ετών από 24 χώρες. Το 39% δήλωσαν τη φτώχεια ως αιτία για το ότι είναι άστεγοι, το 32% τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και το 26% την παιδική κακοποίηση. Μόνο το 10% των νέων δήλωσαν ότι έμειναν άστεγοι λόγω παραβατικής συμπεριφοράς τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς το ζήτημα των άστεγων παιδιών, ένα σοβαρό θέμα, καθώς συχνά πολλοί άστεγοι νέοι θεωρούνται εκ των προτέρων ως άτομα με παραβατική συμπεριφορά, με συνέπεια να περιθωριοποιούνται σταδιακά και να ωθούνται στην εγκληματικότητα και στην παρανομία.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι πολλά παιδιά, όταν εγκαταλείπουν το σπίτι τους, καταλήγουν στους δρόμους επειδή απλώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Γι’ αυτό, όπως είπαν, πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα «δίχτυα» ασφαλείας γι’ αυτά τα παιδιά και κυρίως ειδικά προγράμματα στέγασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη του δημάρχου Θήρας με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες

Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Από…

Ρεπορτάζ 05 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θεσσαλονίκης: Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην έκταση των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου του…

Ρεπορτάζ 05 Φεβρουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Αθηναίων: Σύσκεψη με φορείς και οργανώσεις για την τιμολογιακή πολιτική του νερού

Χ. Δούκας: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίηση του νερού» Σύσκεψη με…