Η ενότητα της Αυτοδιοίκησης είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και ανοικτών ζητημάτων τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες της προσυνεδριακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Αναφερόμενος στο θέμα του «Καλλικράτη», στα προβλήματα του οποίου αναφέρθηκαν πολλοί ομιλητές, ενώ σύντομα θα αποτελέσει και βασικό θέμα διαβούλευσης με την κυβέρνησης, η οποία έχει διακηρύξει την κατάργηση με τη μορφή που έχει σήμερα ο κ. Πατούλης, ανέφερε ότι ο Καλλικράτης κρίθηκε και κρίνεται καθημερινά. Στο ερώτημα αν έπρεπε να γίνει ή όχι, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι κάποια πράγματα έγιναν ως έκθεση ιδεών, ενώ οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες δεν συνοδεύτηκαν από τους αναγκαίους πόρους. Σε ότι αφορά το χωροταξικό, υπογράμμισε πως σπεύσαμε σε συνενώσεις τέτοιες που ούτε στην Ευρώπη δεν έχουν γίνει. Εκεί ο μέσος όρος πληθυσμού είναι 10.500 κάτοικοι, είπε, ενώ εδώ οι 35.000 κάτοικοι. Υπάρχουν συνενώσεις τέρατα. Άρα δεν είναι κακό να πούμε ότι υπάρχουν λάθη. Θέλουμε και ελπίζουμε – κι αν όχι θα διεκδικήσουμε – να γίνει ουσιαστική συζήτηση, είπε.
Ο κ. Πατούλης, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι οι σχέσεις μεταξύ του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης δεν είναι σχέσεις προϊσταμένου –υφισταμένου, αλλά σχέση συνομιλητή και συνοδοιπόρου.
«Εάν αυτό γίνει κατανοητό, θα προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα. Εμείς θέλουμε τον περιφερειάρχη να διαχειρίζεται τα χρήματα για τα ΠΕΠ. Θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε τις ενδιάμεσες αρχές διαχείρισης των δικών μας χρημάτων, που δεν έχουν «στρόφιγγα», αλλά έλεγχο διαχείρισης».
Οι εργασίες της πρώτης από τις επτά προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου αιρετών ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί.
Κεντρικά θέματα που απασχόλησαν την πρώτη προσυνεδριακή εκδήλωση είναι το νέο ΕΣΠΑ και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του ομόφωνου ψηφίσματος της ολομέλειας των δημάρχων της Κρήτης και το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού.
______________
Οι δήμαρχοι της Κρήτης, μεταξύ άλλων, ζητούν τη κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την παροχή δυνατότητας πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία των δημοτών και τη ρύθμιση χρεών των ΟΤΑ.
O πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σημείωσε στο χαιρετισμό του ότι «από το Ηράκλειο ξεκινά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την επόμενη πενταετία». «Στόχος μας, τόνισε ο κ. Πατούλης είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης. Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ.
__________________________________________________________________________________
Δημήτρης Παπαστεργίου: Έτσι θα επιτευχθεί η ανάπτυξη και η τοπική επιχειρηματικότητα
Η καινοτομία, η εύκολη πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, αποτελούν τα τρία βασικά συστατικά στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και την τοπική επιχειρηματικότητα. Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας Δημήτρη Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική μία ξεκάθαρη διαβαθμικότητα στις αρμοδιότητες προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα επικοινωνίας και επικάλυψης. Αναφερόμενος στο θέμα της καινοτομίας τόνισε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ συνίσταται στη μετατροπή των ευρωπαϊκών πόλεων σε έξυπνους και βιώσιμους τόπους διαβίωσης. Δείτε αναλυτικά την εισήγηση εδώ
__________________________________________________________________
Γ. Πατούλης: Αναγκαίος ο πρωταγωνιστικός ρόλος των δήμων στο νέο ΕΣΠΑ
Το γεγονός ότι το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε, άκρως συγκεντρωτικά, χωρίς να γίνει αποδεκτή καμία πρόταση της ΚΕΔΕ, επισήμανε στην εισήγησή του κατά τη διάρκεια της πρώτης προσυνεδριακής εκδήλωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι για το σύνολο των Δήμων θα υπάρξουν ανάγκες προσαρμογής, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, ενώ για μία μεγάλη κατηγορία όμως Δήμων και κυρίως τους μικρούς, ορεινούς και νησιώτικους Δήμους που δεν διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ουσιαστικού αποκλεισμού τους από το ΕΣΠΑ. Δείτε αναλυτικά την εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ.
Ειδική ενότητα συζήτησης αποτελούν τα τοπικά ζητήματα, στη διάρκεια της οποίας αιρετοί και στελέχη των δήμων της Κρήτης παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.
Παρακάτω ακολουθούν σχετικές τοποθετήσεις
Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε ΟΤΑ Α’ Βαθμού προκλήσεις και ευκαιρίες Απόστολος Λουλουδάκης, Αντιδήμαρχος Δ.Χερσονήσου & Μέλος ΔΣ ΚΕΔΕ
_______________________________________________________________________________
Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και Νέα Προγραμματική Περίοδος: Μια Ανοικτή Πρόκληση Πέτρος Ινιωτάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου
____________________________________________________________________________
Η υπόθεση της ανάπτυξης είναι υπόθεση των τοπικών κοινωνιών των φορέων τους και ειδικά της αυτοδιοίκησης
Εισήγηση Δημάρχου Βιάνου Παύλου Μπαριτάκη
____________________________________________________________________________
Αστικές ταυτότητες και Τοπική Ανάπτυξη. Το παράδειγμα «Ηράκλειο Έξυπνη Πόλη»
Κώστας Μοχιανάκης Προϊστάμενος πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου
_____________________________________________________________________________
Η ΕΕΤΑΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επιλεγεί ως ο κατάλληλος εκπρόσωπος των τοπικών αρχών για τη διαχείριση των προγραμμάτων της εδαφικής συνοχής και αστικής-τοπικής ανάπτυξης για λογαριασμό των ελληνικών δήμων. Μέξης Ιωάννης Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.
______________________________________________________________________________
Ο ρόλος της ΠΕΤΑ στη νέα προγραμματική περίοδο –πώς μπορεί να γίνει εργαλείο για τους δήμους. Νίκος Χιωτάκης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε.
______________________________________________________________________________
Απόστολος Κοιμήσης: Διάλογος με τη κυβέρνηση για ουσιαστική αποκέντρωση
Την ανάγκη να γίνει διάλογος με την κυβέρνηση τέτοιος ώστε να πειστεί πως η ελπίδα για την λύση των προβλημάτων στη χώρα μας δεν είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά η συνολική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία περνά μέσα από την ουσιαστική αποκέντρωση. Υπάρχει αποτέλεσμα σ΄ αυτό, υπάρχει παράδειγμα» υπογράμμισε ο Απόστολος Κοιμήσης μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» μιλώντας στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ, στο Ηράκλειο.
Επίσης ο κ. Κοιμήσης τόνισε ακόμη πως ο Καλλικράτης δεν ήταν αποτέλεσμα του Μνημονίου και πως «ευτυχώς που έγινε γιατί έτσι δόθηκε οι δυνατότητα στους δήμους να απορροφήσουν τους κραδασμούς των μεγάλων περικοπών που έγιναν στα οικονομικά των δήμων».
«Έχετε αναρωτηθεί, είπε ο κ.Κοιμήσης πως και γιατί τα κατάφεραν οι δήμοι; Πολλοί μας είπαν ότι υπήρχαν σπατάλες και ότι το πάρτυ τελείωσε. Στην πραγματικότητα όμως μπορέσαμε και αφοιώσαμε τις μεγάλες περικοπές γιατί με τον Καλλικράτη υπήρξε οικονομία εξόδων, υπέστη δραματικές μειώσεις το προσωπικό, υπήρξε η δυνατότητα της μετάβασης δανείων σε επόμενες χρονιές, εξυγιάνθηκαν οικονομίες κλίμακας πάρα πολλοί δήμοι».
Ο κ. Κοιμήσης είπε ακόμη πως το πρόβλημα ήταν το κομμάτι των επενδύσεων, όπου το ΠΔΕ σχεδόν μηδενίστηκε. Επίσης ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους να ανταποκριθούν, καθώς δεν μπορούσαν να μπουν στο ΕΣΠΑ. Σημείωσε επίσης ότι το αίτημα των επενδύσεων οι δήμοι το κάλυψαν με την απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ. «Μόλις μπήκαν οι δήμοι μέσα είχαμε υπερκάλυψη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερέμενος στο πως θα πρέπει να πορευτεί η Αυτοδιοίκηση για την επόμενη περίοδο σημείωσε πως οδηγούν πουθενά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.
Ως λύση ο κ. Κοιμήσης ανέφερε η ΕΕΤΤΑ και πολλοί δήμοι να είναι φορείς διαχείρισης.
_________________________________________________________________
Γιώργος Ιωακειμίδης: Ελπίζουμε οι δήμοι να αποκτήσουν και πάλι κοινωνικό χαρακτήρα
Την ελπίδα ότι η αυτοδιοίκηση θα καταφέρει να στήσει και πάλι δήμους με κοινωνικό χαρακτήρα εξέφρασε στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση της ΚΕΔΕ Γιώργος Ιωακειμίδης. Επιπλέον σημείωσε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργούς Εσωτερικών ακούστηκε ότι θα υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στη συνέχεια ο Γιώργος Ιωακειμίδης αναφέρθηκε σε αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε σχέση με τα οικονομικά και τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια. Τέλος τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος αντιμετωπίζει θετικά τη πιθανότητα προσλήψεις προσωπικού σε εκπαιδευτικές ειδικότητες θα μπορεί να γίνει με ευθύνη των δήμων.
____________________________________________________________________
Δημήτρης Μπίρμπας: Είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα που μας αλλάζει τους ορίζοντές μας
Ο Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» στη ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αιγάλεω σημείωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ότι «Είμαστε σε μια νέα πραγματικότητα που μας αλλάζει τους ορίζοντές μας και ταυτόχρονα αποτελεί μια νέα αφετηρία για να αρχίσει η ανοδική πορεία της χώρας». Ο Δ. Μπίρμπας επισήμανε ότι πάνω από όλα και πολύ περισσότερο αυτά που ενώνουν τους δημάρχους είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης είπε ότι αν πραγματικά τηρήσει όσα έχει δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα. Παραδέχθηκε ότι πολλοί δήμοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα. Αναφερόμενος στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός στις αρμοδιότητες μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Τέλος σημείωσε ότι πρέπει να μπει τέλος στη γραφειοκρατία η οποία κοστίζει το 6,5% ΑΕΠ, ενώ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρα των δήμων.