Άρθρο Localit 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Η ΕΕ προτείνει την επανέγκριση χρήσης της ύποπτης για καρκινογενέσεις γλυφοσάτης, για 10 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ανανέωση της έγκρισης χρήσης  του τοξικού φυτοφαρμάκου  γλυφοσάτη για την αγορά της ΕΕ και για μετά την λήξη της τρέχουσας έγκρισης, στις 15 Δεκεμβρίου. Η Κομισιόν υπέβαλε την Τετάρτη (20 Σεπτεμβρίου) σχέδιο κανονισμού στα κράτη μέλη που προβλέπει την ανανέωση της έγκρισης.

Το κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά πως «είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για περίοδο δέκα ετών».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Stefan de Keersmaecker δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση «βασίζεται σε επιστημονικές, στέρεες πληροφορίες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές δραστικές ουσίες που εμπλέκονται».

Οι χώρες της ΕΕ  έχουν ακόμη την ευκαιρία να μπλοκάρουν το σχέδιο κανονισμού κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (επιτροπή PAFF) που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

Η πρόταση της Επιτροπής ήρθε μετά από μακρά διαδικασία αξιολόγησης της ασφάλειας και των κινδύνων της γλυφοσάτης.

Πρόσφατα, η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν «κρίσιμες ανησυχίες» που να συνδέονται με τη χρήση της γλυφοσάτης, αλλά ότι οι ελλείψεις δεδομένων δεν επιτρέπουν συμπεράσματα για ορισμένες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της οικοτοξικολογίας της ουσίας και συγκεκριμένα του κινδύνου που ενέχει για τα θηλαστικά. Το συμπέρασμα της EFSA βασίστηκε στην ταξινόμηση της γλυφοσάτης που έκανε ο ECHA (επίσης ρυθμιστικός οργανισμός της ΕΕ)  ως «μη καρκινογόνου».

Ωστόσο νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο ECHA απέρριψε σημαντικά ευρήματα καρκινογένεσης και παραμέλησε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η γλυφοσάτη προκαλεί οξειδωτικό στρες, έναν αναγνωρισμένο μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Ο  ECHA όχι μόνο αγνόησε τα παρατηρούμενα περιστατικά όγκων σε μελέτες για τον καρκίνο ως άσχετα, αλλά απέρριψε επίσης στοιχεία από ανεξάρτητη βιβλιογραφία που αποδεικνύουν ότι η γλυφοσάτη προκαλεί οξειδωτικό στρες, έναν αναγνωρισμένο μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Δημοσκόπηση σε έξι χώρες της ΕΕ: οι πολίτες δεν υποστηρίζουν την ανανέωση της γλυφοσάτης

Η μελέτη δημοσιεύεται μαζί με τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης σε 6 χώρες της ΕΕ (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία), όπου μόνο ένα μόλις 14% τάσσεται υπέρ της παρατεταμένης χρήσης της γλυφοσάτης.

Τα δύο τρίτα (62%) των πολιτών της ΕΕ στις χώρες αυτές απάντησαν ότι η χρήση της γλυφοσάτης πρέπει να απαγορευτεί στην Ευρώπη. Μεταξύ των 6 χωρών, η Γαλλία είχε το υψηλότερο ποσοστό πολιτών (70,5%) που τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά 13 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει τα βασικά βήματα για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων

Η κινητοποίηση επαρκούς χρηματοδότησης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα είναι «ζωτικής σημασίας»…

Ευρωπαϊκά 18 Ιανουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιταλία: Με ανάλυση DNA θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των σκύλων που αφήνουν τα περιττώματα των ζώων τους στον δρόμο

Μια ιταλική επαρχία αποφάσισε να στραφεί στα τεστ γενετικού υλικού για να αντιμετωπίσει τις… ακαθαρσίες…

Ευρωπαϊκά 16 Νοεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΕ: Η Κομισιόν ανανεώνει την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης…