Άρθρο Localit 22 Οκτωβρίου, 2018

Η ΕΕ δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία, δηλώνει ο Μοσκοβισί, ενώ ο Κουρτς ζητά την απόρριψη του προϋπολογισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να υπάρξει κρίση με την Ιταλία όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της, αλλά εξακολουθεί να έχει ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις σε αυτά σήμερα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει μια κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη”, δήλωσε ο Μοσκοβισί στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter. “Αυτό που σκέφτομαι είναι εποικοδομητικός διάλογος”, πρόσθεσε.

Πηγή της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ρώμη περιμένει ότι η Επιτροπή θα κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα να της ζητήσει να αναθεωρήσει το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019, στο οποίο περιλαμβάνεται μια αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ από 1,8% το 2018.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει τους στόχους για τον προϋπολογισμό της με τις αρχές της ΕΕ και αναμένεται να αποστείλει επιστολή για τον προϋπολογισμό της στην Επιτροπή ως το μεσημέρι.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνέλθει αύριο, Τρίτη, για να συζητήσει την απάντηση της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πότε η Κομισιόν θα λάβει μια απόφαση.

“Όταν είσαι μέλος της ΕΕ και μέλος της ευρωζώνης πρέπει να σέβεσαι μια σειρά από κοινούς κανόνες”, σημείωσε ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες που έχει εκφράσει τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σχέδια της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό.

Το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι πάρα πολύ υψηλό, υπογράμμισε, ενώ  πρόσθεσε ότι κάνει διάκριση μεταξύ των πολιτικών ιδεών του Σαλβίνι, με τις οποίες διαφωνεί, και της ιταλικής κυβέρνησης, την οποία σημείωσε ότι σέβεται.

“Μπορώ να πολεμήσω τον κ. Σαλβίνι ως αρχηγό κόμματος, μπορώ να πολεμήσω τις ιδέες του, μπορώ να το σκεφτώ αυτό, αυτός ανήκει επίσης στον χώρο της ανελεύθερης δημοκρατίας. Εξάλλου είναι φίλος της κας Λεπέν, ας μην το ξεχνάμε αυτό”, σημείωσε, αναφερόμενος στην ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία.

“Πολεμώ τον Εθνικό Συναγερμό και πολεμώ την Λέγκα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σέβομαι την ιταλική κυβέρνηση. Και αυτή πρέπει επίσης να σέβεται τους κανόνες της ΕΕ”, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί. “Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι αυτό που μας επιτρέπει να προχωράμε σε αυτή τη διαφορετική Ευρώπη”, κατέληξε.

Κουρτς: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας αν δεν γίνουν αλλαγές σε αυτό, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

“Αν δεν τροποποιηθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό”, σημείωσε ο Κουρτς σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χάρτβιγκ Λέγκερ.

“Η Αυστρία δεν προτίθεται να υπερασπιστεί τα χρέη άλλων κρατών την ώρα που αυτά τα κράτη εν γνώσει τους συμβάλλουν στην αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές”, υπογράμμισε ο Κουρτς.

“Τώρα η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι έχει διδαχθεί από την κρίση της Ελλάδας”, πρόσθεσε.

Ο Λέγκερ, δηλώσεις του οποίου αναφέρονται επίσης στην ανακοίνωση, επισημαίνει παράλληλα ότι μια παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ από την Ιταλία “θα ανοίξει την πόρτα για (να κάνουν το ίδιο) άλλες χώρες”.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 09 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρχισε η διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΠΕΣΔΑ Αττικής

Ξεκίνησε και επίσημα η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 3η…

Ρεπορτάζ 08 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ωραιοκάστρου: Έρευνα για τη βελτίωση των παιδικών σταθμών του ΔΟΠΠΑΩ

Με το σύνθημα «Βοηθήστε μας να γίνουμε καλύτεροι» η Διοίκηση του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Πρόνοιας…

Ρεπορτάζ 05 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για την αναβάθμιση και συντήρηση υποδομών Κοινότητας Δρεπάνου

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Αναβάθμιση και Συντήρηση Υποδομών Κοινότητας Δρεπάνου», από το δήμαρχο…