Άρθρο Localit 19 Ιουνίου, 2015

Η Ακροδεξιά της Δανίας αιφνιδιάστηκε και η ίδια από το υψηλό της ποσοστό

Δανία εκλογέςΣτροφή προς τα δεξιά πραγματοποιεί η Δανία. Όχι μόνο επειδή η κεντροαριστερή κυβέρνηση εγκατέλειψε την εξουσία, αλλά και επειδή το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα ξεπέρασε ακόμη και τις δικές του προσδοκίες.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει μια σκληρή μάχη. Οσο η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν, όμως, τόσο καθίστατο σαφές ότι το Κόμμα του Δανικού Λαού θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της χώρας.

Το κόμμα έλαβε 21,1%, έναντι 12,3% πριν από τέσσερα χρόνια. «Το αποτέλεσμα ξεπερνά και την πιο άγρια φαντασία μου», δήλωσε ο Πέτερ Σκάαρουπ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος. «Είναι αλήθεια ότι στις εκλογές πηγαίνουμε καλύτερα απ’ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις, καθώς πολλοί δεν παραδέχονται ότι ψηφίζουν το κόμμα μας, αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φανταστικό». Οι ακροδεξιοί λαμβάνουν 37 έδρες, τρεις περισσότερες από τους Φιλελεύθερους και 15 περισσότερες απ’όσες είχαν.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, που περιλαμβάνει και το Κόμμα του Δανικού Λαού, εξασφαλίζει πλειοψηφία 90 εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που επιτρέπει στον ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Παρόλο που το ακροδεξιό κόμμα έλαβε περισσότερες ψήφους από τους Φιλελεύθερους (19,5%), και αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στη χώρα μετά τους σοσιαλδημοκράτες (26,3%), κανένα από τα πολλά μικρά κόμματα της Δανίας δεν είναι διατεθειμένο να συμμαχήσει μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Κερδίσαμε την εκστρατεία, αλλά όχι τις εκλογές», δήλωσε η 48χρονη απερχόμενη πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παραίτησή της από το κόμμα.

Η χώρα παραμένει πληγωμένη από την επίθεση του 22χρονου γιου παλαιστινίων μεταναστών σε μια εκδήλωση και έξω από μια συναγωγή, στις 14 Φεβρουαρίου, από την οποία βρήκαν τον θάνατο δύο άνθρωποι και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δυτ. Λέσβος: Σε σύγχρονο ξενώνα για μαθητές, μετατρέπεται εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στο Σίγρι

Ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στο Σίγρι, η «Νησιώπη», ιδιοκτησίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου μετατρέπεται σε ένα…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Παρουσιάστηκε η πρόταση για την αναβάθμιση του αστικού τοπίου στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης

Η πρόταση για την ολιστική ανάπλαση του Ανατολικού Κέντρου Καλαμάτας, παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη στο ιστορικό…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βριλήσσια: Αυξήθηκε σημαντικά η διαλογή των απορριμμάτων στην Πηγή το Α΄ εξάμηνο του 2024

Στον Δήμο Βριλησσίων, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή το πρώτο εξάμηνο…