H ψηφιοποίηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας, αλλά και σεμινάρια δεξιοτήτων και πιστοποιήσεων για θέματα επιμήκυνσης του τουρισμού «μπήκαν στο καλάθι» του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρμπερτ Μπάρτλε, κατά τη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού του στην Ελλάδα και των επαφών που είχε με πολιτειακούς παράγοντες σε Αθήνα και Κέρκυρα.
Ειδικότερα όπως μας πληροφορεί σχετική ανακοίνωση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Μπάρτλε, ήταν τα θέματα της κυκλικής οικονομίας, η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και η προετοιμασία της 10ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί 9-10 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Οι επαφές του κ . Μπάρτλε ξεκίνησαν από το υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του, εντεταλμένο του Έλληνα πρωθυπουργού για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο.
Τη συνάντηση απασχόλησαν η προσεχής ετήσια συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Αθήνα και οι καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Κατά τη συνάντηση του κ. Μπάρτλε με το δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη η συζήτηση εστιάστηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της ψηφιοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εν συνεχεία, στη συνάντηση εργασίας με το περιφερειάρχη Αττική, Γ. Πατούλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την Ελλάδα, με τον κ. Μπάρτλε να επισημαίνει ότι η Ελλάδα θεωρείται χώρα-υπόδειγμα για τη Γερμανία στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Το θέμα της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας συζητήθηκε κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και τονίσθηκε ότι η γερμανική πλευρά έχει να προσφέρει πολλά σε τεχνογνωσία και αντιστοίχως η ελληνική εμπειρία στις «έξυπνες πόλεις» είναι ένα πεδίο που η Ελλάδα μπορεί να δώσει ιδέες και λύσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Γερμανία.
Κατά τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού στην Ελλάδα ο κ. Μπάρτλε επισκέφτηκε την Κέρκυρα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με παράγοντες του νησιού. Κατά τη συνάντηση με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν η συνεργασία στον τομέα της αξιοποίησης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, μέσω βέλτιστων πρακτικών που επεξεργάζεται η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που θα προσανατολίζονται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και θα βασίζονται στην σύγχρονη τεχνολογία μειώνοντας αποφασιστικά το κόστος για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους πολίτες .
Οι παραγωγικές επαφές του κ. Μπάρτλε συνεχίστηκαν με συνάντηση με τη δήμαρχο Κέρκυρας Μ. Υδραίου, η οποία έχει δρομολογήσει σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με την εισαγωγή συστημάτων διαλογής, την τοποθέτηση πράσινων σημείων κ.α.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε με τη δήμαρχο το ενδεχόμενο υλοποίησης ενός πιλοτικού έργου, το οποίο βασίζεται σε καινοτόμες λύσεις αξιοποίησης των απορριμμάτων του δήμου.
Περαιτέρω συζητήθηκαν τα κρίσιμα κοινωνικά θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης λόγω της παρούσας υγειονομικής κρίσης και της κατακόρυφης πτώσης του τουρισμού. Τέλος, στη συνάντηση που είχε ο κ. Μπάρτλε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γ. Χονδρογιάννη, συζητήθηκε η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο νησί αλλά και η δημιουργία σεμιναρίων δεξιοτήτων και πιστοποιήσεων.
Ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα του ταξιδιού ο κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε δήλωσε: «Αυτήν την εποχή προετοιμάζουμε την ετήσια συνδιάσκεψη μας στην Αθήνα η οποία θα πραγματοποιηθεί τηρώντας όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της παρούσας πανδημίας. Eίχα την ευκαιρία να συζητήσω με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να συζητήσουν για τις επιπτώσεις της παρούσας πανδημίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τα θέματα της κυκλικής οικονομίας και της ψηφιοποίησης».