Άρθρο Localit 27 Σεπτεμβρίου, 2019

Για «σοβαρή επιδείνωση» των συνθηκών παραμονής αιτούντων άσυλο στα νησιά κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία

Για «σοβαρή επιδείνωση των ήδη απαράδεκτων συνθηκών» που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στα νησιά του Αιγαίου κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία και ζητά από τις ελληνικές αρχές, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, «να βρουν αμέσως μια βιώσιμη λύση, ώστε οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς».

Σε σχετική ανακοίνωσή της, κάνει επίσης λόγο για 69 ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται υπό καθεστώς προστατευτικής επιμέλειας στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Αναφέρει παράλληλα, ότι «έχει ενημερωθεί για την αυξημένη χρήση αστυνομικής προσωρινής επιμέλειας και κράτησης ανηλίκων σε άλλες εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα» και συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των παιδιών σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Σημειώνει επίσης, ότι οι επιχειρήσεις της κυβέρνησης για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε καταυλισμούς «που είναι συχνά υπερπλήρεις ή ακατάλληλοι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τη συμβατότητά τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων σχετικά με την υποδοχή». Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία και για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων, «σε μια στιγμή που προτεραιότητα οφείλει να είναι η διασφάλιση της ουσιαστικής πρόσβασης των αιτούντων άσυλο σε ασφαλείς διαδρομές».

Τέλος, σχετικά με τις εξαγγελθείσες αλλαγές στο σύστημα ασύλου, η Διεθνής Αμνηστία ζητά η όποια μεταρρύθμιση να μην παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 07 Οκτωβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στην επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια του ΣΜΕΔΕΚΕΜ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου

Στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων…

Ρεπορτάζ 29 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: ανανεώνεται ο στόλος Καθαριότητας

Ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού παρέλαβε το πρώτο από τα επτά νέα οχήματα που θα ενισχύσουν…

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…