Άρθρο Localit 02 Μαΐου, 2023

Γερμανία: Παραιτείται από τους Πράσινους και κάνει “διάλειμμα” από τη θέση του ο δήμαρχος του Τίμπιγκεν Μπόις Πάλμερ

Ο δήμαρχος του Τίμπιγκεν Μπόρις Πάλμερ ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε την πρόθεσή του «να κάνει ένα διάλειμμα» από τη θέση του και «να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών», ενώ δήλωσε και ότι επιθυμεί να παραιτηθεί από το κόμμα των Πρασίνων, μετά την κριτική που δέχθηκε για την επανειλημμένη χρήση της λεγόμενης «λέξης που αρχίζει από ν», με την οποία περιγράφονταν στη Γερμανία οι μαύροι άνθρωποι κατά το παρελθόν, με σαφή ρατσιστική διάθεση.

Την Παρασκευή ο κ. Πάλμερ διαπληκτίστηκε με ομάδα πολιτών στο περιθώριο συνεδρίου για τη μετανάστευση στη Φρανκφούρτη, με αφορμή τη χρήση της «λέξης από ν». Το πλήθος άρχισε να φωνάζει «έξω οι ναζί!», για να απαντήσει ο ίδιος ότι «επειδή χρησιμοποίησα μια λάθος λέξη, είμαι ναζί – όπως με το αστέρι του Δαυίδ», προκαλώντας νέες αντιδράσεις, με την τοπική οργάνωση των Πρασίνων να παίρνει σαφείς αποστάσεις από το προβεβλημένο μέλος της. «Καταδικάζουμε την επανειλημμένη χρήση της “λέξης από ν” και την απαράδεκτη σύγκριση με το αστέρι του Δαυίδ. Λυπούμαστε πολύ που οι δηλώσεις του πλήγωσαν και πάλι τόσον κόσμο», γράφει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, με έμμεση αναφορά σε ρατσιστικό σχόλιο που είχε αναρτήσει ο δήμαρχος του Τίμπιγκεν το 2021 στο Facebook για τον γερμανονιγηριανό ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Γερμανίας Ντένις Αόγκο, μετά το οποίο ξεκίνησε διαδικασία διαγραφής του από το κόμμα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε πέρυσι, με τον κ. Πάλμερ να συμφωνεί ότι θα αποχωρήσει οικειοθελώς από τους Πράσινους έως το τέλος του 2023. Τον Οκτώβριο του 2022 επανεξελέγη για τρίτη φορά στη θέση του δημάρχου, με απόλυτη πλειοψηφία, ως ανεξάρτητος.

Σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο Μπόρις Πάλμερ υποστήριξε ότι τα σχόλιά του στην Φρανκφούρτη ήταν εξαιρετικά δημοφιλή και ανέφερε ότι ο πατέρας του είχε καταδικαστεί πολλές φορές «επειδή αποκαλούσε ναζί τους ναζί». Εξήγησε ακόμη ότι χρησιμοποιεί τη «λέξη που αρχίζει από ν» επειδή δεν αποδέχεται γλωσσικούς κανόνες. Η συγκεκριμένη λέξη πάντως, πρόσθεσε, δεν ανήκει στο συνηθισμένο λεξιλόγιό του. «Τη χρησιμοποιώ μόνο όταν η συζήτηση αφορά το εάν είναι κανείς ρατσιστής επειδή τη χρησιμοποιεί. Για μένα, όλα είναι θέμα πλαισίου», ανέφερε.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν τα σχόλιά του, ο Μπόρις Πάλμερ δήλωσε σήμερα την παραίτησή του από μέλος των Πρασίνων της Βάδης – Βυρτεμβέργης, επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί η τρέχουσα συζήτηση γύρω από το πρόσωπό του να επιβαρύνει το κόμμα του, στο οποίο ευχήθηκε μάλιστα καλή επιτυχία για το μέλλον. Δήλωσε ακόμη ότι θέλει «να πάρει λίγο χρόνο και να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών». «Θέλω να προσπαθήσω να αλλάξω, γιατί τέτοια πράγματα δεν πρέπει να επαναληφθούν», δήλωσε και ζήτησε συγγνώμη για τη σύγκριση της κριτικής στο πρόσωπό του με τη χρήση του αστεριού του Δαυίδ από τους ναζί για τους Εβραίους. «Δεν έπρεπε ποτέ να έχω μιλήσει έτσι», παραδέχθηκε.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Άμστερνταμ απαγορεύει το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων

Η πόλη του Άμστερνταμ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στα όριά της…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης σχεδιάζει η Βαρκελώνη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης νερού σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Βαρκελώνη αντί της προμήθειας νερού με υδροφόρα…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 19 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η δήμαρχος του Άμστερνταμ θέλει να υπάρξει ρύθμιαη για τον έλεγχο στην αγορά της κοκαΐνης

Νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο της αγοράς των σκληρών ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και το…