Άρθρο Localit 09 Νοεμβρίου, 2020

Γαλλία: Μείωση κατά 12% της οικονομικής δραστηριότητας με τη νέα καραντίνα για την αντιμετώπιση της Covid-19

Η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία είναι μειωμένη κατά 12% από τα φυσιολογικά της επίπεδα αυτόν τον μήνα μετά την επιβολή καραντίνας για δεύτερη φορά φέτος στη χώρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.

Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε το νέο lockdown στις 30 Οκτωβρίου για να αντιμετωπίσει την έξαρση νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, αν και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν αυτή τη φορά είναι ηπιότεροι από αυτούς που είχαν εφαρμοστεί στην πρώτη καραντίνα στη χώρα, καθώς έχουν ως στόχο να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 12% από τα φυσιολογικά επίπεδά της αυτόν τον μήνα λόγω του νέου lockdown, σημειώνοντας ότι το ποσοστό αυτό είναι χειρότερο από το 4% που είχε μειωθεί τον Οκτώβριο, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το 31% το οποίο είχε καταγραφεί τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, η οποία ήταν μια από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη.

“Πριν από το δεύτερο κύμα πιστεύαμε ότι θα είχαμε μια ύφεση λίγο χαμηλότερη του 9%, τώρα περιμένουμε ότι για όλο το 2020 θα βρισκόμαστε ανάμεσα στο -9 και -10%”, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στον ραδιοσταθμό RTL.

Για να υπολογίσει τον αντίκτυπο του νέου lockdown στην γαλλική οικονομία, η κεντρική τράπεζα στηρίχθηκε στην μηνιαία έρευνα μεταξύ 8.500 επικεφαλής επιχειρήσεων, η οποία έγινε αυτή τη φορά μεταξύ της 28ης Οκτωβρίου και της 4ης Νοεμβρίου, με το 90% των απαντήσεων να έχουν δοθεί μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι υπηρεσίες που απαιτούν άμεση επαφή με τους πελάτες, με τη δραστηριότητα να μειώνεται κατά 40% στους τομείς της χονδρικής, της λιανικής, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης αναμένεται να λειτουργήσουν έχοντας απώλεια μόνον 7% της φυσιολογικής τους δραστηριότητας και του τομέα κατασκευών 8%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει την εικόνα που σκιαγραφείται από τότε που επιβλήθηκε το νέο lockdown με δεδομένα που εκδίδονται με πολύ μεγάλη συχνότητα και εκτείνονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση ως την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ενώ δείχνουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι την πρώτη φορά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επεκτείνεται & ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στην επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 20 δήμους – από τους οποίους οι…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αποσκοπώντας στην ουσιαστική προστασία των ανηλίκων, στο…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λήμνος: Μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες το Σαββατοκύριακο 24&25 Φεβρουαρίου

Σε μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες, προχωρά το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Φεβρουαρίου ο Δήμος…