Άρθρο Localit 12 Μαΐου, 2023

Γαλλία: Δήμαρχος παραιτήθηκε λόγω της αδιαφορίας των κρατικών αρχών να τον προστατεύσει από βίαιες επιθέσεις ακροδεξιών

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απόφαση που έλαβε την Πέμπτη ο δεξιός δήμαρχος της πόλης Σεν Μπρεβέν Λε Πινς, Γιανίκ Μορέζ, να υποβάλει την παραίτησή του, μετά την πυρπόλυση του σπιτιού του στα τέλη Μαρτίου και τις απειλές και τις πιέσεις που δέχθηκε από ακροδεξιούς οι παράγοντες οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του.

Ο Γιανίκ Μορέζ επικαλέστηκε την αδυναμία του γαλλικού κράτους να τον προστατεύσει από τις πράξεις βίας που υφίσταται ο ίδιος και η οικογένειά του.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Γάλλος δήμαρχος αναφέρει ότι «διαπιστώνοντας την αδιαφορία των κρατικών αρχών» έναντι των επιθέσεων που δέχεται αποφάσισε να παραιτηθεί «για προσωπικούς λόγους και έπειτα από διαβουλεύσεις με τα μέλη της οικογένειας του».

Η πόλη του Λίγηρα-Ατλαντικός είχε αποτελέσει το θέατρο ακροδεξιών διαδηλώσεων μετά την ανακοίνωση της μετακίνησης ενός κέντρου υποδοχής αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου, το γεγονός αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αδράνειας της κυβέρνησης απέναντι στη φασιστική απειλή, μια εβδομάδα μετά την νεοναζιστική διαμαρτυρία που επιτράπηκε στο κέντρο του Παρισιού. Την Τετάρτη, τα μέλη της  Εθνοσυνέλευσης απότισαν φόρο τιμής στον δήμαρχο του Σεν Μπρεβέν Λε Πινς, στην οποία συμμετείχαν όλα  τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης εκτός από τους ακροδεξιούς βουλευτές του RN.

Η παραίτηση του δημάρχου Μορέζ προκάλεσε μεταξύ άλλων και την αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος σε ηλεκτρονικό του μήνυμα χαρακτήρισε απαράδεκτες τις επιθέσεις εκφράζοντας «την αλληλεγγύη του Έθνους στη σύζυγο του δημάρχου και στα παιδιά του». Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν και πολιτικές προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους της Γαλλίας, πλην της ακροδεξιάς.

Σημειωτέον ότι περισσότεροι από 2000 δήμαρχοι δέχθηκαν επίθεση πέρυσι στη Γαλλία, ή +35%.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 18 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Είμαστε συνηθισμένοι στα κρεματόρια”: Σοκ στην Ιταλία με τη δήλωση δημοτικού συμβούλου του κόμματος Μελόνι

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία η φράση δημοτικού συμβούλου του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας της…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Άμστερνταμ απαγορεύει το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων

Η πόλη του Άμστερνταμ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στα όριά της…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 23 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης σχεδιάζει η Βαρκελώνη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Πλωτή μονάδα αφαλάτωσης νερού σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Βαρκελώνη αντί της προμήθειας νερού με υδροφόρα…