Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2016

Γ. Πατούλης προς κυβέρνηση: Η Αυτοδιοίκηση δε συζητά αλλαγή εκλογικού συστήματος αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση

geniki7Νέες αντιδράσεις πυροδότησε κατά τη διάρκεια των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή των τοπικών αρχών που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ έχει ήδη διαμηνύσει στην Κυβέρνηση και με το συνέδριο του Βόλου αλλά με την προχθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της Γ. Πατούλη, στο συνέδριο ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η εφαρμογή της απλής αναλογικής αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση.

Αφορμή στάθηκε η αναφορά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη, ο οποίος επανέλαβε ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα προχωρήσει μαζί με την μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης γιατί είναι κεντρικό θέμα της», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μεθοδολογικά  και πολιτικά λάθος» την  «κόκκινη γραμμή» της ΚΕΔΕ, γιατί «η Δημοκρατία δεν είναι θέμα παρεμπίπτον και παραπληρωματικό αλλά κεντρικό ζήτημα της μεταρρύθμισης».

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι και η Αυτοδιοίκηση επιμένει στις δικές της «κόκκινες γραμμές» και  δε συζητά καμία αλλαγή στο σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

«Πρώτα θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους δήμους και δυσχεραίνουν την καθημερινή τους λειτουργία και μετά θα συζητήσουμε το εκλογικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί επιτακτική.  Σε κάθε περίπτωση το συνέδριο με τις σημερινές αποφάσεις αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη θέση  της Αυτοδιοίκησης για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Σχετικά με τις αναφορές της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ο. Γεροβασίλη για την κινητικότητα, ο Γ. Πατούλης τόνισε σε κατηγορηματικούς τόνους ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση από τη μία και από την άλλη η κυβέρνηση να αποφασίζει ερήμην της Αυτοδιοίκησης.

«Δεν μπορεί ο δήμαρχος να μην έχει κανένα λόγο» σχολίασε χαρακτηριστικά και εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί νησιωτικοί και απομακρυσμένοι δήμοι που έχουν αποψιλωθεί με ντροπιαστικό το παράδειγμα του δήμου Κάσου, όπου πλέον δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 11 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πυροσβεστική: Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Θάσο

Συνολικά 61 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες,…

Ρεπορτάζ 11 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θάσος: Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο νησί

Ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στη Θάσο, σε μια προσπάθεια να…

Ρεπορτάζ 11 Αυγούστου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χειρουργήθηκε με επιτυχία ο Απ. Τζιτζικώστας έπειτα από ατύχημα

 Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με επιτυχία το χειρουργείο, στο οποίο υποβλήθηκε εσπευσμένα χθες το…