Άρθρο Localit 03 Δεκεμβρίου, 2018

Γ. Πατούλης: « Πάμε την Ελλάδα ψηλά, με την Αυτοδιοίκηση μπροστά- Η πρόταση της ΚΕΔΕ για μία σύγχρονη Αυτοδιοίκηση

Αυστηρό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση πως όποιος διανοηθεί να διαταράξει τη σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών, θα βρει την Αυτοδιοίκηση απέναντι, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ανοίγοντας με την κεντρική του εισήγηση τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στην Αθήνα.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ενώ από τις αρχές του νέου έτους οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο Κλεισθένης, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο νέος νόμος. Παράλληλα, όπως επισήμανε, η Αυτοδιοίκηση και φέτος είναι οικονομικά στραγγαλισμένη από έναν «Προϋπολογισμό του Παραλογισμού» που δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται και σε μία περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Εμείς θα ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας και θα προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στο Σύνταγμα, με στόχο να συμβάλλουμε δημιουργικά και θεσμικά στη διαδικασία», σημείωσε.

«Υποχρέωση μας να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επικαλούμενος το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου «Πάμε την Ελλάδα Ψηλά, με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά» τόνισε πως το όραμα της Αυτοδιοίκησης είναι να συμβάλλει στην αλλαγή οργάνωσης του κράτους και των θεσμών του, με στόχο να την καταστήσει  βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

«Αναδείξαμε την ανάγκη για ανατροπή και την υποχρέωσή μας να χτίσουμε την Ελλάδα από την Αρχή» επισήμανε και συνόψισε τις προϋποθέσεις για να είναι αποτελεσματική υπέρ των πολιτών η Αυτοδιοίκησης στις εξής:

  • Επανασχεδιασμός των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων της
  • Προτεραιότητα στην Αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.
  • Ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας και ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων.

 

«Απαιτείται υπέρβαση του Κλεισθένη. Το κράτος χρειάζεται αναδόμηση»

 

Σχολιάζοντας το νόμο «Κλεισθένη» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε υπόψιν καμία από τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και έφερε ένα νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας.

«Προτεραιότητα αυτών που το συνέταξαν ήταν οι εκλογικές σκοπιμότητες» ανέφερε και χαρακτήρισε «αστεία» την εμμονή των συντακτών στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση και στη συρρίκνωση της θητείας των αιρετών.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον κίνδυνο της μη διασφάλισης της  κυβερνησιμότητας των Δήμων, αλλά και το γεγονός ότι ο Κλεισθένης δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης  της αποκέντρωσης και προώθησης της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, αλλά αντίθετα ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, καθιστώντας τον εκάστοτε ΥΠΕΣ «δικαστή–εισαγγελέα» και «κομματάρχη», σε βάρος των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών.

«Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο του χτες και πρέπει να αλλάξει, να καταργηθεί» σημείωσε και υπογράμμισε: «Απαιτείται υπέρβαση του Κλεισθένη , ανατροπή του και δημιουργία από την αρχή ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Με ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση και το οποίο θα αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Το Κράτος δεν χρειάζεται απλά ανακαίνιση. Αναδόμηση χρειάζεται».

«Η πρόταση της ΚΕΔΕ για μία σύγχρονη Αυτοδιοίκηση-10 στρατηγικές επιλογές»

Επικαλούμενος την πρόταση της ΚΕΔΕ για μία ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε 10 βασικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας.
  2. Φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.
  3. Διοικητική μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης .
  4. Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

5.Θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης και ειδικές μορφές Διοίκησης στις νησιωτικές περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

  1. Οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων.
  2. Κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
  3. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων.
  4. Εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών.
  5. Ανάπτυξη της πολυχωρικής συνεργασίας.

Το περιεχόμενο της πρότασης θα τεθεί στην κρίση των Συνέδρων, ώστε να συνδιαμορφωθούν οι τελικές θέσεις και να αποτυπωθούν στο ψήφισμα του Συνεδρίου

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα του Συνεδρίου θα είναι και η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τη συναίνεση και τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για να παράγει ωφέλιμα αποτελέσματα ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως στόχος είναι να προωθηθεί η τοπική δημοκρατία, η ανάπτυξη, η συμμετοχικότητα των πολιτών, η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τα ζητήματα που θα θέσουμε αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Τη φορολογική αποκέντρωση κι ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ, ώστε να απαλλαγούμε από την άμεση εξάρτηση μας από το Κράτος, που καθιστά την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία μας «γράμμα κενό».
  • Την αποκέντρωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.
  • Τη Συνταγματική καθιέρωση «Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης», ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση
  • Τη Συνταγματική κατοχύρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στο νομοθετικό έργο των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Τη ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.
  • Συνταγματικές τροποποιήσεις ως προς το εκλογικό σύστημα και τα πολιτικά δικαιώματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Την αποσαφήνιση επακριβώς της έννοιας των τοπικών υποθέσεων.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σχετική συζήτηση στο Συνέδριο θα υπάρξει από τους εισηγητές της ΚΕΔΕ, ρητή κατ’ άρθρον αναφορά, στις αλλαγές που προτείνονται.

 «Όχι άλλες μειώσεις στην Αυτοδιοίκηση»

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και στις μειώσεις που έχουν γίνει στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης διαμηνύοντας χαρακτηριστικά:

“Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απορροφήσει άλλες μειώσεις. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι, για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τους ρόλους μας και να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας, απέναντι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών” τόνισε και πρόσθεσε πως η Αυτοδιοίκηση ζητά:

-Άμεση έναρξη του διαλόγου, για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων.

– Γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ.

-Επαναπατρισμό όλων των πόρων των ΟΤΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε πως η ΚΕΔΕ, από αυτό το Συνέδριο  προτείνει τέσσερις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν:

  • Πρώτον, τη Δημοσιονομική Αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους.
  • Δεύτερον, τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε σύγχρονη Δημοτική Τράπεζα,
  • Τρίτον, το σχεδιασμό και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από :
  1. το ΕΣΠΑ
  2. το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Υπουργείου Εσωτερικών (Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ)
  3. το Πράσινο Ταμείο
  4. τη νέα γενιά Παρακρατηθέντων
  5. την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της Τ.Α.
  6. τον επαναπατρισμό των φόρων που μας αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Τέταρτον, την Εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

 

«Πιο δυνατή και πιο ώριμη από ποτέ η ΚΕΔΕ»

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Πατούλης εστίασε στην προσπάθεια που κατέβαλλε η ΚΕΔΕ τα τελευταία χρόνια να πρωταγωνιστήσει στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας αλλά και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για να αναβαθμιστεί το κύρος του θεσμού.

«Πετύχαμε να ακουστεί δυνατά η φωνή μας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, διαμορφώσαμε συμμαχίες με την κοινωνία, δώσαμε μάχες και τις κερδίσαμε, επενδύσαμε στην εξωστρέφεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα εστίασε στην ανάδειξη των τοπικών ζητημάτων, στην επιτυχημένη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στα ευρωπαϊκά όργανα της Αυτοδιοίκησης, στην έμπρακτη στήριξη προς τους ανθρώπους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, στη συμβολή της στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, στην κοινωνική της προσφορά αλλά και στην κατάθεση προτάσεων για ένα νέο και πιο αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους.

«Η ΚΕΔΕ προσέρχεται πιο δυνατή και πιο ώριμη. Με την ενότητα μας, με τις δημιουργικές μας θέσεις, με το έργο μας μπορούμε να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για να πάμε την Ελλάδα Ψηλά με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά» τόνισε κλείνοντας.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα επόμενα 24ωρα η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών βρέθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, η οποία κλήθηκε…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ στην Πέλλα στη συνάντηση της περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με τους δημάρχους της περιοχής

Τα έργα που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Πέλλα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που…

Ρεπορτάζ 22 Ιανουαρίου, 2025
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο GivEUvoice

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ως εταίρος στο έργο με τίτλο «GivEUvoice:…