Άρθρο Localit 17 Σεπτεμβρίου, 2018

Γ. Πατούλης: Κοντά στις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ η «ατζέντα» του Κ. Μητσοτάκη για την Αυτοδιοίκηση

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης για τις προγραμματικές εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ από τη ΔΕΘ για την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι είναι «κοντά στις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ η «ατζέντα» του Κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο επισημαίνει πως είναι σημαντικό «να μην αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των ΚΑΠ από τους πόρους που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων, γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως της περιφέρειας, που δεν μπορούν να έχουν τα έσοδα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους μόνον από τη συγκεκριμένη πηγή”.

Ειδικότερα ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της ΚΕΔΕ αναφέρει:

Τόσο από το περιεχόμενο της ομιλίας στη ΔΕΘ του  προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, όσο και από τα όσα ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την επόμενη μέρα, η ΚΕΔΕ διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι περιλαμβάνονται στην προγραμματική ατζέντα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πάγιες θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

Συγκεκριμένα, για την Αυτοδιοίκηση είναι σημαντική η δέσμευση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι στις προτεραιότητές του

  • η αλλαγή του Κλεισθένη, με στόχο αφενός τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, αφετέρου την προώθηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του Κράτους, που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.
  • η δέσμευση του να προχωρήσει σε μεταβίβαση από το Κεντρικό Κράτος προς τους Δήμους, των πόρων από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει επιτέλους πράξη η φορολογική αποκέντρωση, που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, ώστε να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα αφενός η οικονομική ανεξαρτησία και η λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων, έναντι του Κεντρικού Κράτους. Αφετέρου, για να διασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα της φορολογίας καθώς και ο διαρκής έλεγχος από τις τοπικές κοινωνίες, για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες
  • η πρόθεσή του να καλύπτονται κατά κύριο λόγο με μόνιμο προσωπικό στο Δημόσιο ( άρα και στους ΟΤΑ) οι θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ασφαλώς, πάγια θέση της ΚΈΔΕ αποτελεί η άποψη ότι δεν αρκεί η μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση των πολιτών, αν δεν διασφαλιστεί προηγουμένως η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης.

Ενώ εξίσου σημαντικό είναι να μην αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους Δήμους μέσω των ΚΑΠ από τους πόρους που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων, γιατί αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς Δήμους, κυρίως της περιφέρειας, που δεν μπορούν να έχουν τα έσοδα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους μόνον από τη συγκεκριμένη πηγή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης:

H ΚΕΔΕ βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να πετύχουμε να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης.

Για μας στόχος είναι να καταστήσουμε στην επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, προτεραιότητα την αποκέντρωση και την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης .

Με βάση τα όσα ακούσαμε από το βήμα της ΔΕΘ, τόσο από τον Πρωθυπουργό, που δεν έκανε καμία αναφορά στην αυτοδιοίκηση πέραν αυτής για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, όσο και από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , διαπιστώνουμε ότι η ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη βρίσκεται πιο κοντά στην ατζέντα της ΚΕΔΕ”.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύσκεψη για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας στη Χαλκίδα

«Οι λύσεις για τη Στερεά Ελλάδα περνούν μόνο μέσα από την κατασκευή δύο ΜΕΑ στη…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Ψηφιακή πλατφόρμα για την κατάθεση σχολίων από τους πολίτες για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια

Ενεργοποιείται για το κοινό από σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου, η ψηφιακή «Πλατφόρμα Συμμετοχής» για την…

Ρεπορτάζ 16 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Ανέλαβαν υπηρεσία επιπλέον 26 εποχικοί εργάτες πυροπροστασίας

Υπηρεσία ανέλαβαν σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, επιπλέον, 26 εργάτες πυροπροστασίας στο Δήμο Καλαμάτας. Έλαβαν…