Άρθρο Localit 20 Απριλίου, 2015

Φρεντερίκα Μογκερίνι: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι”

Foreign Affairs Cuncil Meeting in LuxembourgΗ Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι και οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για να προλάβει νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων αποτελεί ηθικό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για τον λόγο αυτό είναι πιθανή η σύγκληση επείγουσας συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

“Δεν έχουμε πλέον άλλοθι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον άλλοθι, τα κράτη μέλη δεν έχουν πλέον άλλοθι. Οι τραγωδίες των τελευταίων ημερών, των τελευταίων εβδομάδων, των τελευταίων μηνών, φτάνει πια”.

“Έχουμε ανάγκη άμεσων μέτρων από την ΕΕ και τα κράτη μέλη”, επέμεινε η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφερόμενη τόσο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton όσο και στον καταμερισμό του φορτίου της υποδοχής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών, πολύ απρόθυμων να υποδεχθούν περισσότερα άτομα, την ώρα που η Ιταλία, η οποία έχει διασώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους σε διάστημα μιάς εβδομάδας, η Ελλάδα και η Ισπανία, φέρουν σχεδόν το σύνολο της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη.

Όμως, “η ευθύνη των Βρυξελλών είναι να δοθεί μία πολιτική κατεύθυνση”, είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι . “Θεωρώ ότι αποτελεί ηθικό μας καθήκον να αναλάβουμε δράση από κοινού και με συνοχή, ως Ευρωπαίοι , για να εμποδίσουμε να υπάρξουν ξανά και ξανά τέτοιου είδους τραγωδίες”, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

“Πρέπει να οικοδομήσουμε μία λογική ευρωπαϊκής ευθύνης…γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση, δεν υπάρχει μαγική λύση”.

 Ρέντσι: Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων

«Στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των δουλεμπόρων», ζήτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Κατά των δουλεμπόρων είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή, στοχευμένη παρέμβαση, υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», τόνισε ο Ρέντσι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα «να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, στην επόμενη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησε τηλεφωνικά το όλο θέμα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας ότι «οι δουλέμποροι πρέπει να κριθούν από την δικαιοσύνη, και γι΄ αυτό, η Ιταλία έχει καταφέρει να συλλάβει, έως τώρα, εννιακόσιους εβδομήντα έξι υπεύθυνους του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου».

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της τελευταίας αυτής τραγωδίας της μετανάστευσης, ο πρώτος διασωθείς που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Κατάνης, δήλωσε ότι οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό που βυθίστηκε βόρεια της Λιβύης, κατά την εκτίμησή του ανέρχονταν σε 950. Οι αρχικές εκτιμήσεις και μαρτυρίες αναφέρονταν σε 750 επιβαίνοντες.

Το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti, τέλος, μετέφερε στην Μάλτα τις σορούς 24 θυμάτων του ναυαγίου. Πριν από λίγο σάλπαρε με προορισμό την Κατάνη της Σικελίας, όπου πρόκειται να αποβιβασθούν, σε λίγες ώρες, οι 27 από τους 28 διασωθέντες.
 “Περισσότερη νόμιμη μετανάστευση”

Ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης (Frontex) πρότεινε σήμερα, ανάμεσα στις λύσεις για την αποτροπή ναυαγίων με πρόσφυγες, το άνοιγμα “νέων δρόμων νόμιμης μετανάστευσης” για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές.
“Τα μέσα είναι περιορισμένα και ακόμη κι αν ήταν περισσότερα, είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπούν τραγωδίες όπως αυτές που βιώνουμε στη Μεσόγειο τον τελευταίο καιρό”, δήλωσε ο Γκιλ Αρίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

“Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η Μεσόγειος είναι τεράστια, δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, δεν μπορούν να ελέγχονται και να επιτηρούνται όλες οι περιοχές όπου μπορεί να υπάρξουν ενδεχομένως πρόσφυγες και να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποφυγή τραγωδιών”.

“Η λύση είναι μια μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και διαμετακόμισης, είναι η εξεύρεση λύσης στην αστάθεια που επικρατεί σε αυτές τις χώρες. Αυτή είναι δουλειά της διπλωματίας”.

“Και αυτό που θα βοηθούσε επίσης είναι η διεύρυνση νέων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, κυρίως για τους πολίτες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων.

Ο Αρίας υπενθύμισε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταλείπουν εμπόλεμες περιοχές ή περιοχές με μεγάλη πολιτική αστάθεια όπως το Κέρας της Αφρικής, η Σομαλία, το Μαλί και πρόσφατα η Γκάμπια. Οι Αφγανοί και Σύροι ακολουθούν χερσαία οδό περνώντας από την Τουρκία για να φθάσουν στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα κυρίως.

Η Frontex ετοιμάζει νέα “στρατηγική” σε σχέση με τη μετανάστευση για την ΕΕ, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει στα μέσα Μαΐου.

Επαφές για το μεταναστευτικό με τους Έλληνες υπουργούς θα έχει ο Δ. Αβραμόπουλος, την Παρασκευή

Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή ο Επιτροπός Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπολος και θα έχει σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υποβρύχιος καθαρισμός της Λίμνης Παμβώτιδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο καθαρισμού του πυθμένα της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο υλοποιεί η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διάκριση  Δήμου Νέας Προποντίδας στον Διαγωνισμό «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025» της Ε.Ε

Φιναλίστ για το βραβείο «Πράσινος Πρωτοπόρος Έξυπνου Τουρισμού 2025»  επιλέχθηκε ο Δήμος Νέας Προποντίδας. Η…

Ρεπορτάζ 22 Νοεμβρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Τη δυνατότητα μεταφοράς των φοιτητών της πόλης από και προς τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξετάζει…