Άρθρο Localit 29 Νοεμβρίου, 2023

«Έξυπνα» ηχητικά φανάρια για άτομα με αναπηρία όρασης στην Κοζάνη

«Έξυπνα» ηχητικά φανάρια διαθέτει πλέον η πόλη της Κοζάνης, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία στο κέντρο της πόλης.

Τα σύγχρονα ηχητικά συστήματα προειδοποίησης έχουν τοποθετηθεί στους φωτεινούς σηματοδότες του κέντρου, με στόχο την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με αναπηρία όρασης.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Κοζάνης, τα συγκεκριμένα συστήματα δε διαθέτουν μονάχα ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο στο απέναντι στο πεζοδρόμιο, αλλά και ένα κουμπί που βρίσκεται στη συσκευή που έχει τοποθετηθεί στους φωτεινούς σηματοδότες, ώστε ο χρήστης να ειδοποιείται ηχητικά για το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται και την κατεύθυνση προς την οποία κινείται.

Επιπλέον, το άτομο με οπτική αναπηρία μπορεί να διαβάσει μέσω της αφής την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης, που δίνει πληροφορίες σχετικά την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί, καθώς και για τις νησίδες που υπάρχουν.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά πρωτοβουλιών του Δήμου Κοζάνης σε ζητήματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία, δίνοντας την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία όρασης να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια και ανεξαρτησία», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

Η παρουσίαση λειτουργίας των «έξυπνων» φαναριών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, παρουσία του δημάρχου Κοζάνης Λ. Μαλούτα  του αστυνομικού διευθυντή Κοζάνης Η. Τσιότσια, του διοικητή Τροχαίας Κοζάνης Λ. Καραδίσογλου, του πρόεδρου και του ταμία της Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Δυτικής Μακεδονίας Η. Γιώτα, και  Μ. Συμεωνίδης, του γ.γ. του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Π.Ε. Κοζάνης Β. Δάφα, καθώς και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κοζάνης.

Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Ε.Α.Π. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016 (Άξονας 4: Βελτίωση του Περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής) και έχει προϋπολογισμό 28.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Κοζάνης:

  • Έχει εγκαταστήσει σύστημα πλοήγησης με αισθητήρες στο Δημαρχείο και το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας για άτομα με αναπηρία όρασης.
  • Έχει δημιουργήσει ακουστική βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων στο χώρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης
  • Έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), με στόχο τη διεύρυνση των δράσεων που αφορούν στους συμπολίτες μας με αναπηρία όρασης.
  • Έχει συμπεριλάβει οδηγούς διέλευσης τυφλών στα νέα πεζοδρόμια που κατασκευάζονται.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επεκτείνεται & ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στην επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 20 δήμους – από τους οποίους οι…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων δημιούργησε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, αποσκοπώντας στην ουσιαστική προστασία των ανηλίκων, στο…

Ρεπορτάζ 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λήμνος: Μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες το Σαββατοκύριακο 24&25 Φεβρουαρίου

Σε μαζικές στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες, προχωρά το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Φεβρουαρίου ο Δήμος…