Άρθρο Localit 15 Οκτωβρίου, 2015

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη Ελλάδας για απουσία συστημάτων συλλογής αστικών λυμάτων σε έξι οικισμούς

αστικά λύματαΜε αφορμή το γεγονός ότι στους οικισμούς της Λευκίμμης, του Μαρκόπουλου, του Κορωπίου, της Νέας Μάκρης, της Ραφήνας και της Αρτέμιδας δεν λειτουργούν ακόμη, πλήρως, συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα σε κατ’ αποκοπή ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ και σε χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, ως προς τη συμμόρφωση της χώρας με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το Λουξεμβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει την παράβαση της Ελλάδας πρώτη φορά με απόφαση του 2007.

Η επί του θέματος οδηγία της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα «παρέβη την υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης του 2007, καθόσον, κατά την εκπνοή της προθεσμίας που έταξε η Επιτροπή για την εκτέλεση της απόφασης αυτής (25 Απριλίου 2011), οι έξι επίμαχοι οικισμοί εξακολουθούσαν να μην είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων».

Όσον αφορά τη χρηματική ποινή, το Δικαστήριο έκρινε ότι «η έλλειψη ή η ανεπάρκεια συστημάτων συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ικανές να βλάψουν το περιβάλλον και πρέπει να λογίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές».

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρατηρεί, ως ελαφρυντική περίσταση, ότι, λαμβανομένου υπόψη του σχετικά μικρού αριθμού των οικισμών που δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί, η βλάβη στο περιβάλλον είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη που διαπιστώθηκε το 2007. Ομοίως, «λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Ελλάδα και αναγνώρισε η Επιτροπή».

Για τον υπολογισμό της χρηματικής ποινής, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η διάρκεια της παράβασης που προσάπτεται στην Ελλάδα είναι σημαντική, ήτοι σχεδόν οκτώ έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του 2007. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε υπόψη τη μείωση της ικανότητας πληρωμής της Ελλάδας, δεδομένου ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, εν τω μεταξύ, όντως, μειώθηκε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Δικαστήριο έκρινε ενδεδειγμένο να επιβάλει στην Ελλάδα, από σήμερα, προοδευτικώς μειούμενη χρηματική ποινή, ύψους 20.000 ευρώ ανά ημέρα, ήτοι 3,64 εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, το πραγματικό ποσό της οποίας πρέπει να υπολογίζεται στο τέλος κάθε εξάμηνης περιόδου, λαμβανομένου, κάθε φορά, υπόψη του αριθμού μονάδων ισοδύναμου πληθυσμού που συμμορφώθηκαν με την απόφαση του 2007.

Όσον αφορά το κατ’ αποκοπή ποσό, αποφάσισε να επιβάλει στην Ελλάδα την καταβολή ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη συλλογή βιοαποβλήτων ξεκίνησε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Με γενικό σύνθημα «Πες ΝΑΙ με ένα μήνυμά σου!» ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη ξεκίνησε…

Ρεπορτάζ 19 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
“Διπλή Ανάπλαση”: Το 2026 θα είναι έτοιμα τα δύο γήπεδα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι (19/4) ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός…

Ρεπορτάζ 19 Απριλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του 14ου Γυμνασίου Πάτρας

Τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του 14ου Γυμνασίου Πάτρας,  προϋπολογισμού 323.387 ευρώ, υπέγραψε ο…