Άρθρο Localit 13 Φεβρουαρίου, 2023

Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών: Στήριξη των δήμων και των περιφερειών για ψηφιακή μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς

Η επίτευξη μιας ψηφιακής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς στις αστικές και αγροτικές περιοχές θα απαιτήσει αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές δικτύου, επικαιροποιημένες στρατηγικές ψηφιακής ανθεκτικότητας και καλύτερη συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις και μεταξύ των κρατών μελών.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα της συζήτησης με τη Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, που πραγματοποιήθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στις 8 Φεβρουαρίου.

Κατά τη συζήτηση με τη Margrethe Vestager, οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες τόνισαν ότι η ετοιμότητα των τοπικών και των περιφερειακών αρχών για την ψηφιακή εποχή αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών στην εποχή της αυξανόμενης εξάρτησης από τις ψηφιακές τεχνολογίες, το υπολογιστικό νέφος, τα δεδομένα και τα διαλειτουργικά συστήματα πληροφοριών. Η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις πληροφορίες και στα εργαλεία που χρειάζονται αποτελεί ζωτικό μέρος της ανάπτυξης της ψηφιακής κοινωνίας του αύριο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Vasco Alves Cordeiro (PT/PES) δήλωσε: «Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, αλλά η τοποθέτηση των ανθρώπων στο επίκεντρο παραμένει ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η δημιουργία νέων εδαφικών χασμάτων και κοινωνικών ανισοτήτων. Κατά την Επιτροπή των Περιφερειών, το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ πρέπει να οικοδομηθεί από κοινού με τους δήμους και τις περιφέρειες, για την επίτευξη καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στήριξη της εκπαίδευσης, και πρέπει να συμβαδίζει με την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας».

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος κ. Vestager υπογράμμισε ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διάθεση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους πολίτες και ότι οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να βελτιωθούν ώστε να εξασφαλιστούν ασφαλή και προσβάσιμα εργαλεία. Τα μέλη της ΕτΠ τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας των ηγετών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας, συμβάλλοντας στις συνεχιζόμενες προσπάθειες στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης τεχνολογίας για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Η χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή και πράσινη μετάβαση στις αστικές και αγροτικές περιοχές θα επιτευχθεί μόνο εάν όλοι έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες ψηφιακές υποδομές και κάθε περιφέρεια διαθέτει αποτελεσματικά και καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία.

Το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών θα συνεχίσει να αυξάνεται χωρίς την αναγκαία πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ψηφιακές υπηρεσίες σε βασικούς τομείς όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι δημόσιες υπηρεσίες και η κοινωνική ένταξη. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ και εντός των δημόσιων διοικήσεων των κρατών μελών.

Η ψηφιακή μετάβαση –που θα βελτιώσει την πρόσβαση και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και θα αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες που αυτές προσφέρουν– θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνοχή στην ΕΕ και είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας για το 2030.Προς τούτο, η ΕτΠ επιδιώκει να προσθέσει την ψηφιακή διάσταση στον ορισμό της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής που αναγνωρίζεται από τις Συνθήκες της ΕΕ, προκειμένου να εξορθολογιστούν οι επενδύσεις στην ψηφιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς. Σε μια εποχή διαρκώς αυξανόμενης συνδεσιμότητας, πολλές αστικές και αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να μην διαθέτουν τα προηγμένα δίκτυα που χρειάζονται, ενώ οι πολίτες συχνά δεν διαθέτουν επαρκείς ψηφιακές δεξιότητες. Η γεφύρωση αυτού του ψηφιακού χάσματος απαιτεί μια διαφοροποιημένη προσέγγιση, με στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε περιφέρειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή ΤΑ 18 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γερμανία: Στην Πίρνα της Σαξονίας εξελέγη ο πρώτος δήμαρχος με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος AfD

Ο Τιμ Λόχνερ έγινε χθες, Κυριακή, ο πρώτος δήμαρχος γερμανικής πόλης ο οποίος εκλέγεται με…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 24 Αυγούστου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Επίλυση της υπόθεσης Μπελέρη ζητά το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών

Την ελπίδα για ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη, ώστε να μπορέσει να ορκιστεί…

Ευρωπαϊκή ΤΑ 17 Ιουλίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ισπανία: Ποδηλατόδρομοι, λεωφορειολωρίδες και ζώνες χαμηλών εκπομπών στο στόχαστρο των πόλεων όπου κυβερνά η δεξιά σε συνεργασία με το ακροδεξιό Vox

Θέλοντας να υπογραμμίσει τα ‘πράσινα’ διαπιστευτήρια της πόλης Βαγιαδολίδ, η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας Τερέσα…