Άρθρο Localit 26 Ιουνίου, 2020

Ευρωπαϊκά Προγράμματα, 2021-2027: Πολιτισμός, Εκπαίδευση, Νεολαία και Δικαιώματα σε αποδρομή

Του Αντώνη Καρβούνη[1]

Η αναθεωρημένη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 27ης Μαΐου 2020 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 χαρακτηρίζεται από έλλειψη φιλοδοξιών και προσδοκιών για τους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της νεολαίας, του αθλητισμού, και των δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη.

Ειδικότερα, όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα που συνδέονται με τους ανωτέρω τομείς δημόσιας πολιτικής υπέστησαν σημαντικές μειώσεις σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής του Μαΐου του 2018.

Οι προτάσεις της Επιτροπής φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και να μην εκπληρώνουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. von der Leyen.

Πιο συγκεκριμένα, το εμβληματικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον αθλητισμό προτείνεται να μειωθεί κατά 7% σε σχέση με την αρχική πρόταση των 3 δισ. Ευρώ του Μαΐου του 2018. Προκαλεί απορία μια τέτοια επιλογή δεδομένου ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε επιδείξει την υποστήριξή της στην πρόταση για τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του εν λόγω προγράμματος όταν απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019.

Επίσης, με δεδομένη τη ζημιά που έχει υποστεί συνολικά ο κλάδος της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας, λόγω της πανδημίας, είναι απορίας άξιο η μείωση ομοίως κατά 7% που υπέστη το κατεξοχήν πρόγραμμα της ΕΕ για τον πολιτισμό Δημιουργική Ευρώπη σε σχέση με την πρόταση του 2018 (1, 85 δισ.). Ο πολιτισμός συνιστά την κινητήριο δύναμη της Ένωσης και μια ευρωπαϊκή στρατηγική ανάκαμψης θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στις επιμέρους δράσεις του τόσο για την προαγωγή της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών όσο και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Παράλληλα, το κατεξοχήν πρόγραμμα που ενσαρκώνει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, προτείνεται να υποστεί μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με την πρόταση του 2018 (1,26 δισ.)· μια μείωση που κρίνεται ανεξήγητη, δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος από την έναρξή του στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο στα θέματα της νεολαίας και της αλληλεγγύης.

Τέλος, η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά είναι κοινά αποδεκτό ότι συνιστά βασικό καταλύτη για την κατανόηση της ΕΕ, της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολυμορφίας της μέσα από τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες μεταξύ των τοπικών κοινωνιών. Επομένως, η μείωση κατά 13,5% του προϋπολογισμού (761 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 947 εκατ. της πρότασης του 2018) του προγράμματος Δικαιώματα και Αξίες (το διάδοχο πρόγραμμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ‘Ευρώπη για τους Πολίτες’, ‘Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια’, & ‘Δάφνη’) δεν έχει καμία λογική σε μια εποχή που η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, μέσα από τις αδελφοποιήσεις και τα δίκτυα πόλεων και τις δράσεις των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών σε ενωσιακό επίπεδο, συνιστά το κλειδί για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και της δημοκρατίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο σε ολόκληρη την ΕΕ.

Εν κατακλείδι, οι προαναφερθείσες προτεινόμενες μειώσεις στα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο το ζήτημα του βιώσιμου, δίκαιου και ενταξιακού χαρακτήρα της ευρωπαϊκής στρατηγικής ανάκαμψης. Ο πολιτισμός, η εκπαίδευση συνιστούν κινητήριες και συνεκτικές δυνάμεις της ΕΕ, ενώ η νεολαία δεν μπορεί εκ νέου να σηκώσει το βάρος της ύφεσης. Τα συγκεκριμένα προγράμματα αφορούν το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της νεολαίας και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών συνιστούν μονόδρομο.

1]Στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών και Εθνικό Σημείο Επαφής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ‘Ευρώπη για τους Πολίτες’ κατά τις προγραμματικές περιόδου 2007-2013 & 2014-2020.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απόψεις 19 Ιουλίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ελάχιστο ή Πρότυπο κόστος για τον υπολογισμό της κατανομής των ΚΑΠ

  Του Ράλλη Γκέκα Δρ. Οικονομικών ΤΑ   Το ισχυρότερο κριτήριο των ΚΑΠ, στο σημερινό τρόπο…

Απόψεις 04 Ιουλίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Οι Κοινωνίες – Πόλεις του Μέλλοντος μπορούν να υπάρξουν μέσω της Ψηφιακής Δίδυμης Τεχνολογίας

Του Ιωάννη Π. Παναγιωτούλια* Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της εξέλιξης, όπου συντελούνται πρωτοφανείς…

Απόψεις 02 Ιουνίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πλαίσιο πολιτικής για τον βιώσιμο και ανθεκτικό ψηφιακό μετασχηματισμό των τοπικών κοινωνιών

Οι δυο μεγάλες προτεραιότητες της Ευρώπης Στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια έχουν τεθεί δυο…