Άρθρο Localit 20 Φεβρουαρίου, 2014

Ευρωκοινοβούλιο: Η Κομισιόν προωθεί συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών για ιδιωτικοποίηση του νερού

indexΗ Κομισιόν υποστηρίζει τις προσπάθειες ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως οι γαλλικές Veolia και Suez, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση δικτύων ύδρευσης και υδάτινων πόρων  χωρών όπως Γερμανία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία και Ολλανδία, ενώ  στην Ελλάδα και την Πορτογαλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την τρόικα για να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις αυτών των επιχειρήσεων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα δίκτυα ύδρευσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Τη θέση αυτή υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές στην δημόσια ακρόαση στις Βρυξέλλες των εκπροσώπων δύο εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, που έχουν ζητήσει εγγράφως να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υποστήριξή της στις ιδιωτικοποιήσεις του νερού στις κοινοτικές χώρες.

Ειδικότερα η   Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) «Το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα» παρουσίασε σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1 εκατομμύριο 880 χιλιάδες υπογραφές από 13 χώρες-μέλη, εκ των οποίων το 64% είναι Γερμανοί, που αντιτίθενται κατηγορηματικά στις ιδιωτικοποιήσεις τόσο των δικτύων ύδρευσης όσο και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των υγρών λυμάτων.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που υπέγραψαν αυτό το αίτημα ζητούν η πρόσβαση στο νερό και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να εξαιρεθούν των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και να αποκλεισθεί η ιδιωτικοποίησή τους. Ζητούν επίσης να δεσμευθεί η Κομισιόν ότι θα εμποδίσει την ιδιωτικοποίησή τους.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι αυτή θα μελετήσει το σχετικό αίτημα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 20 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ξεκίνησε το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Ξεκίνησε το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας,…

Ρεπορτάζ 14 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέα παιδική χαρά στην Οινόη από τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας

Μια νέα, σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά απέκτησε η Οινόη, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του…

Ευρωπαϊκά 26 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κων. Κουκάς από Γκντανσκ: Η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας περνά μέσα από την τοπική δημοκρατία

Στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, που πραγματοποιείται στο Γκντανσκ της Πολωνίας, συμμετείχε ο…