Άρθρο Localit 20 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕτΠ: Συνέδριο με θέμα την ανάπτυξη τουρισμού για ηλικιωμένους

tourage1Το τελικό συνέδριο του έργου TOURage  «Developing Senior Tourism in Remote Regions – Experiences and the Way Forward» («Ανάπτυξη Τουρισμού για Ηλικιωμένους σε απομακρυσμένες περιοχές-Εμπειρίες και Προοπτική»), πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της Επιτροπής των Περιφερειών, στις Βρυξέλλες.

Στο συνέδριο,  απευθυνόταν  σε  φορείς χάραξης πολιτικής σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο , σε ευρωπαϊκά δίκτυα και οργανώσεις για τον τουρισμό, τη γήρανση και τις δημογραφικές αλλαγές, με στόχο τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και τη συζήτηση για τις περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού για ηλικιωμένους σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και την παροχή μιας πλατφόρμας για τη δικτύωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το έργο φέρνει σε επαφή εταίρους από τις 11 περιφέρειες της ΕΕ και τα 9 κράτη μέλη για την ανταλλαγή εμπειριών και τη μεταφορά  καλών  πρακτικών.

Ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους για την ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών το 2012. Ο γενικός στόχος του είναι ,η ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω της ανάπτυξης του τουρισμού για ηλικιωμένους καθώς και η στήριξη της ενεργού και υγιούς γήρανσης. Παράλληλα σκοπεύει να διαφωτίσει τους αρμόδιους υπαλλήλους των περιφερειακών φορέων, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τους πολιτικούς καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους με τους τομείς του τουρισμού και των κοινωνικών ζητημάτων. Τέλος, αποσκοπεί στην ανταλλαγή και υιοθέτηση καλών πρακτικών που θα αφορούν στις προκλήσεις και τα οφέλη, το μέλλον και τις τάσεις της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού.

Δημιουργήθηκε από τον προβληματισμό πως αν και οι δημογραφικές αλλαγές επιφέρουν αρκετές προκλήσεις σε διάφορες Περιφέρειες, ωστόσο δημιουργούν και αρκετές ευκαιρίες. Επιδιώκει να εντοπίσει τις καλές πρακτικές σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη του τουρισμού για την ολοένα αναπτυσσόμενη μερίδα των ηλικιωμένων ταξιδιωτών.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνεργασίας θα αποτελέσουν απαραίτητο εργαλείο, ώστε να προβληθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να υιοθετηθεί και να προωθηθεί ένα «Μοντέλο Τουρισμού για Ηλικιωμένους» το οποίο θα οδηγήσει δυνητικά στη βελτίωση των αντίστοιχων Περιφερειακών Πολιτικών.

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Αγορά οικοπέδου από τον Δήμο για δημιουργία παιδικής χαράς

Αγοράστηκε από τον Δήμο Γαλατσίου, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, το οικόπεδο στη συμβολή των…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άρτα: Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων στον Δήμο

Επεκτείνεται το πρόγραμμα τοποθέτησης Καφέ Κάδων (Βιοαποβλήτων) στον Δήμο Αρταίων. Η νέα επέκταση στις Κεραμάτες,…

Ρεπορτάζ 24 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων στον Δήμο Μυτιλήνης

Στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, θα προχωρήσει ο Δήμος Μυτιλήνης, στο πλαίσιο ενίσχυσης…