Άρθρο Localit 11 Οκτωβρίου, 2021

Εργαστήριο Ξερολιθιάς από το «Μιτάτο της Αμοργού»

Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά», διοργανώνει από σήμερα Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, η  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Το Μιτάτο της Αμοργού».

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάδειξη της τέχνης της ξερολιθιάς μέσα από την εμπειρία των ντόπιων μαστόρων, η διδασκαλία της σε νεότερους επαγγελματίες αλλά και η παρουσίασή της στο ευρύτερο κοινό.

Ο συνολικότερος στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση του κοινού με τις ξερολιθικές κατασκευές και την πολυδιάστατη σημασία τους, καθώς και την ανάγνωση του ανθρωπογενούς νησιωτικού τοπίου, όπως έχει διαμορφωθεί από αυτές.

«Η τέχνη της ξερολιθιάς, η κατασκευή δηλαδή με λίθους χωρίς κανένα συνδετικό υλικό (εν ξηρώ), έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2015, ενώ το 2018 εγγράφηκε και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2003). Τα δύο αυτά ορόσημα υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της τέχνης της ξερολιθιάς και τη διεθνή αναγνώρισή της ως πολιτισμικό στοιχείο που οφείλουμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά το «Μιτάτο της Αμοργού», με αφορμή το εν Εργαστήριο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια και ομιλίες.

Συγκεκριμένα τρεις Αμοργιανοί μάστορες θα δείξουν την τέχνη της ξερολιθιάς σε δέκα εκπαιδευόμενους τεχνίτες.

Η εκπαίδευση θα γίνεται 09:00 – 15:00 στο πεδίο το οποίο βρίσκεται έξω από τον παραδοσιακό οικισμό του Στρούμπου στο μονοπάτι Νο4 που συνδέει τη Λαγκάδα με τα Θολάρια.

Τα απογεύματα θα ακολουθούν ομιλίες με θέματα που αφορούν τα οφέλη της ξερολιθιάς και όχι μόνο. Οι ομιλίες είναι ανοικτές για όλους.

Πηγή φωτογραφίας : “Το Μιτάτο της Αμοργού”

Το Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» πραγματοποιείται με χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Blue Star Ferries, με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 26 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο δήμος Κερατσινίου –Δραπετσώνας για το εργατικό δυστύχημα στο container τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco

Ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με ανακοίνωση του, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και τους…

Ρεπορτάζ 26 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γαλάτσι: Συνάντηση δημάρχου -ιδιοκτητών καταστημάτων, για τη Γραμμή 4 του μετρό

Στο Γαλάτσι, με αφορμή την έναρξη εργασιών της Γραμμής 4 του Μετρό,  τέθηκαν επί τάπητος,…

Ρεπορτάζ 26 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Πειραιά: 1,7 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Εγκρίθηκε το αίτημα του δήμου Πειραιά για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” η προμήθεια ηλεκτροκίνητων…