Άρθρο Localit 07 Ιανουαρίου, 2021

Επιτροπή GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης: Μέχρι 31 Οκτωβρίου η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τη νομοθεσία της περί δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να υλοποιήσουν τις τέσσερις συστάσεις  της Επιτροπής GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προσαρμογή της χώρας μας στα πρότυπα του Συμβουλίου κατά της διαφθοράς.

Αυτό προβλέπει συμπερασματικά έκθεση της GRECO, που συντάχθηκε κατ΄ εφαρμογή του Κανόνα 34 του εσωτερικού κανονισμού της, όσον αφορά στην Ελλάδα,  προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με θεσμικές μεταρρυθμίσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες ή διαδικαστικές αλλαγές που επήλθαν στη χώρα μας μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που μεταξύ άλλων υποβαθμίζουν το ποινικό αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίων λειτουργών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Συγκεκριμένα η GRECO εισηγήθηκε :

  1. Την αναθεώρηση του άρθρου 236.1 του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να εισαχθούν επιβαρυντικές περιστάσεις ώστε το αδίκημα αυτό να θεωρείται κακούργημα και /ή να αυξηθούν οι κυρώσεις αναλόγως.
  2. Τον αυστηρό περιορισμό του αντικειμένου των αδικημάτων διαφθοράς για τα οποία μπορεί ο εισαγγελέας να απέχει από τη δίωξη σύμφωνα με το άρθρο 48 του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας διασφαλίζοντας οτι το άρθρο αυτό μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές ελάσσονος σημασίας περιπτώσεις αδικημάτων διαφθοράς.
  3. Όπως διασφαλιστεί ότι η παθητική δωροδοκία αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, μελών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων, ενόρκων και διαιτητών θα αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 της Σύμβασης Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής.
  4. Όπως οι αρχές παρακολουθούν προσεκτικά τη χρήση των διατάξεων για την ειδική υπεράσπιση της έμπρακτης μετάνοιας προκειμένου να διαπιστώνουν δυνητική κατάχρηση αυτού του μέσου και , αν χρειαστεί, να μειώσουν ή να καταργήσουν την εφαρμογή τους σε αδικήματα διαφθοράς.

Πρόσφατα συστάθηκε στη χώρα μας μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) η οποία αναμένεται να εξετάσει και να υιοθετήσει τις Συστάσεις, ενώ η GRECO δίνει χρονικό διάστημα για την υλοποίηση των Συστάσεων της μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκθεση έρχεται να προστεθεί σε σειρά εκθέσεων και μελετών του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχουν βασιστεί σε συμπεράσματα της Επιτροπής GRECO και έχουν διαπιστώσει τη διαφθορά σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η έκθεση αφορά και στις αιρετές τοπικές και περιφερειακές αρχές.

ΕΚΘΕΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κερατσίνι-Δραπετσώνα: Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα μέχρι και την Παρασκευή 26/7

Εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζονται και με στόχο την προστασία των ευπαθών δημοτών…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δικαίωση για τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου η απόφαση του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ

Πλήρη δικαίωση για τον Δήμαρχο Μοσχάτου–Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποτελεί…