Άρθρο Localit 01 Απριλίου, 2022

Επιστημονικές διαπιστώσεις για το σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου

Εκδήλωση με θέμα «Σεισμοί στο δήμο Μινώα Πεδιάδας: Επιστημονικές Διαπιστώσεις και Δεδομένα”,  πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία του κόσμου για τη σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή και την αγωνία τους  για την επόμενη ημέρα.

Στην σημαντική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο πρόεδρος του  ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών  Ευθύμιος Λέκκας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και καθηγητής Σεισμολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Άκης Τσελέντης και ο σεισμολόγος, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών Χρήστος Παπαϊωάννου.

Οι έγκριτοι σεισμολόγοι υπογράμμισαν ότι η σεισμική ακολουθία στο δήμο Μινώα Πεδιάδας θα κρατήσει καιρό, όμως εξελίσσεται ομαλά καλώντας τον κόσμο να παραμείνει στον τόπο του καθώς πλέον, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ωστόσο χρειάζεται η  αρωγή της Πολιτείας που πρέπει να επισπεύσει της διαδικασίες ανασυγκρότησης της περιοχής.

Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας είπε ότι οι σεισμικές δυνάμεις έχουν αποσβεστεί στην περιοχή αν και όλες οι περιοχές της χώρας αντιμετωπίζονται το ίδιο, ως υποψήφιες δηλαδή, για ένα μεγάλο σεισμό. Το ζητούμενο  για εκείνον είναι η ετοιμότητα. Όπως ανέφερε πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης και δη στα σχολεία σε όλη την Κρήτη. «Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, κυρίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς στο δήμο Μινώα Πεδιάδας πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα στο καινούργιο χωροταξικό που ετοιμάζεται. Είμαστε σε εγρήγορση για τη διαχείριση των προβλημάτων της μετασεισμικής περιόδου. Οι ανακατασκευές μπορούν  να γίνουν στα περισσότερα κτίρια που έχουν υποστεί  μικρές ζημιές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσελέντης δήλωσε ότι αυτή η  δράση θα κρατήσει καιρό μέχρι την τελική ύφεση του. Απ’ ότι φαίνεται όμως, άλλο μεγάλο γεγονός δεν θα έχουμε. «Μπορεί να έχουμε και κάποιο σεισμό 3,5 ή 4 Ρίχτερ. Ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα στη Ζάκυνθο, όπου έχουμε 2,5 χρόνια μετασεισμική ακολουθία. Αυτό είναι το μόνο αρνητικό γιατί έχουμε κατασκευές που είναι ήδη ευάλωτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε:  «Εμείς εκτιμάμε ότι υπάρχει μια φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Οι επισκευές πρέπει να γίνουν σωστά και όχι πρόχειρα. Το Αρκαλοχώρι επιβίωσε ενός ισχυρού σεισμού. Είναι κρίμα να μαραζώσει από τον φόβο ενός νέου σεισμού. Πρέπει όμως να γίνουν σωστές επισκευές με τη βοήθεια των πολιτικών μηχανικών.», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης υπογράμμισε: «Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή από τον σεισμό υπάρχει και το ψυχολογικό αποτύπωμα αυτού, με τον κόσμο να διερωτάται για το τι θα κάνει. Θεωρώ ότι μέσα από αυτήν την εκδήλωση οι πολίτες που παρακολούθησαν είτε δια ζώσης είτε ηλεκτρονικά αυτή την εκδήλωση,  πήραν απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα τους. Οι επιστήμονες έδωσαν έμφαση στους αντισεισμικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να υπάρχει πραγματικά ένα αύριο σίγουρο και ελπιδοφόρο. Κοινή είναι επίσης η παραδοχή ότι η Πολιτεία πρέπει να αναπτύξει πιο γρήγορα αντανακλαστικά για μια σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο που βιώνει μια στασιμότητα σε ότι αφορά την οικιστική ανάκαμψη της περιοχής» .

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Οκτωβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
H συμβολή της περιφέρειας Κρήτης στη δράση της πρώτης ενεργειακής κοινότητας στο νησί

H συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς και η δράση της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ,…

Ρεπορτάζ 05 Οκτωβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σήμερα το Πανφλωρινιώτικο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας για το κόστος θέρμανσης

Πανφλωρινιώτικο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το κόστος θέρμανσης, πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη στις 5 το απόγευμα  στη…

Ρεπορτάζ 04 Οκτωβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή, ζήτησε ο Δήμος Πρεσπών

Αίτημα στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ζητώντας η πληγείσα…