Άρθρο Localit 01 Οκτωβρίου, 2017

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την ψηφιακή εποχή και την ιστορία της Άνδρου

Επιμορφωτικό σεμινάριο ιστορίας με τίτλο: «Η ψηφιακή εποχή και η ιστορία της Άνδρου», διοργανώνουν τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη.

Το σεμινάριο στις 18.00 το απόγευμα, της παραπάνω ημέρας,  στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου.

Στόχος του είναι, να αναδείξει τρόπους σύνδεσης της σύγχρονης ιστοριογραφικής προσέγγισης με τις διαδρομές της τοπικής ιστορίας και παράλληλα να προσφέρει τεκμηριωτικό υλικό, χρήσιμο στους συμμετέχοντες.

Ενδεικτικά, αρχειακά τεκμήρια από το δημοτικό αρχείο Άνδρου και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως θεματικά και ιδρυματικά αποθετήρια, βιβλιογραφικοί κατάλογοι και ποικίλες ψηφιακές ιστοριογραφικές εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν πηγές της τοπικής ιστορίας.

Στο σεμινάριο θα συζητηθούν ο τρόπος και η μέθοδος που τα παραπάνω, «παλιά» και «νέα» ιστοριογραφικά εργαλεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη της τοπικής ιστορίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επίσης, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η «Αρχειοθήκη Κυκλάδων» http://cyclades.eie.gr/, μία ψηφιακή εφαρμογή, στην οποία αναρτάται πληροφοριακό και τεκμηριωτικό υλικό για την ιστορία των νησιών των Κυκλάδων.

Στο σεμινάριο θα μετάσχουν οι: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ελένη Κυραμαργιού, Βαγγέλης Σαράφης και Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ερευνητές και συνεργάτες του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών / Ε.Ι.Ε., με ερευνητική εμπειρία στο πεδίο της μελέτης της τοπικής ιστορίας και διάσωσης πολιτιστικών αγαθών.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 05 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προχωρά το έργο αναβάθμισης της Μαρίνας στην Πάτρα

Η αναβάθμιση της Μαρίνας στην Πάτρα προχωρά με την άφιξη των νέων πλωτών εξεδρών, οι…

Ρεπορτάζ 30 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η πρώτη «Οδός Αποδήμων Κρητών» στον Άγιο Νικόλαο

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δημιούργησε μια συμβολική γέφυρα τιμής, μνήμης και πολιτισμού με τους Απόδημους…

Με μια ματιά 23 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε αυξημένη ετοιμότητα Δήμοι & Περιφέρειες λόγω κακοκαιρίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας,…