Άρθρο Localit 24 Μαΐου, 2023

Έκθεση φωτογραφίας «Χώροι Μνήμης, Τόποι Μαρτυρίου» στην 79η Επέτειο της Σφαγής του Διστόμου

Ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού» και την υποστήριξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν στην μαρτυρική πόλη του Διστόμου την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου» του Νίκου Κοσμίδη.  Το υλικό της έκθεσης θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Θυμάτων του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, στις 18:30 στο πλαίσιο διεξαγωγής του ευρωπαϊκού διαπανεπιστημιακού σεμιναρίου «Η Σφαγή στο Δίστομο: σπουδή μιας μνήμης», με αντικείμενο τη διερεύνηση της τραυματικής μνήμης των μαρτυρικών κοινοτήτων της Ευρώπης.

Η έκθεση αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες και παρουσιάζει μέσα από 150 φωτογραφίες χώρους μνήμης του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στο Δίστομο θα παρουσιαστεί η θεματική η οποία αναφέρεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, καθώς και σε άλλους χώρους μνήμης θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού. Η φιλοξενία της στο Δίστομο εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση των εβδομήντα εννιά χρόνων από την ημέρα της Σφαγής στο Δίστομο από τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου» αποτελούν μέρος του υλικού της επιτόπιας έρευνας του φωτογράφου. Ο Νίκος Κοσμίδης είναι υπ. Διδάκτορας Αρχιτεκτονικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει σπουδάσει Γραφικές Τέχνες, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και είναι κάτοχος ΜΑ Θεολογίας. Συμμετείχε σε αποστολές, επιτροπές και διοργανώσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, και εργάστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στη Γενεύη. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο Κέντρο CEMES (Θεσσαλονίκη) και είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ρομποτικής RoboSpecialists, καθώς και του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Συμμετέχει στον συντονισμό του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού και υπεύθυνος λειτουργίας των Συνεργαζόμενων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Ξάνθης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μάρτυρες, Μαρτύριο και Προφητική Μαρτυρία κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ξάνθη, στα Γρεβενά και στην Καβάλα, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και των στρατοπέδων συγκέντρωσης και επιχειρώντας να συμβάλει στην ανάδειξη των μαρτυρικών τόπων της χώρας μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 29 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τριετές πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για δωρεάν άθληση στον Πανελλήνιο

Χάρης Δούκας: «Στόχος μας είναι η άθληση να αποτελέσει κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της…

Ενδιαφέρουν 29 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θερινή ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής- Οι δείκτες των ρολογιών γυρίζουν μία ώρα μπροστά

Τα ξημερώματα της Κυριακής, 31 Μαρτίου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία…

Ενδιαφέρουν 28 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το Γεωπάρκο Μετεώρων -Πύλης εντάχθηκε στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO

Στο Δίκτυο  Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO εντάχθηκε το Γεωπάρκο Μετεώρων-Πύλης. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO…