Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Διονύσου, με θέμα την ενημέρωση του σώματος αναφορικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή και τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν.
Ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης προέβη σε πλήρη απολογισμό και αναφέρθηκε στις ενέργειες που ήδη δρομολογούνται για την επόμενη μέρα, με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών σε περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει επίσπευση και χωρίς καθυστέρηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία κρίνονται επιβεβλημένα.
Ειδική αναφορά έγινε στην ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με 30.000 ευρώ από τον δήμο για αγορά εξοπλισμού, ενώ ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των «Διονυσίων» θα συγκεντρωθούν χρήματα, υπό την επίβλεψη διαπαραταξιακής επιτροπής, τα οποία θα δοθούν σε όλα τα εθελοντικά κλιμάκια.
Ειδικότερα, τα μέτρα που λαμβάνουν προτεραιότητα στον Δήμο Διονύσου ώστε να δρομολογηθούν άμεσα, είναι:
- Οι διαδικασίες για την οικονομική ανακούφιση των πυρόπληκτων, καθώς παραμένει ανοιχτό και το θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», τον περασμένο Φεβρουάριο. Από πλευράς Δήμου Διονύσου, όπως τονίστηκε, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει πρόταση της Διοίκησης για την διαγραφή των χρεώσεων ύδρευσης για τα επόμενα τρία (3) τετράμηνα σε νοικοκυριά που τα σπίτια τους έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
- Οι αναδασώσεις, όπου θα πρέπει να αποφασιστούν τα είδη των δέντρων που θα επιλεγούν για φύτευση και ο χρόνος υλοποίησης.
- Τα αντιπλημμυρικά έργα, για τα οποία όπως τόνισε ο κ. Καλαφατέλης, δεν υπάρχει χρόνος και πρέπει όλοι οι φορείς να δράσουν άμεσα. Ήδη υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια για τον άμεσο καθαρισμό των ρεμάτων όλης της περιοχής. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς δρομολογεί παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, όπως ταχεία αποτίμηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, άμεση περιβαλλοντική χαρτογράφηση, προτάσεις για αντιδιαβρωτικά έργα, διερεύνηση του πλημμυρικού κινδύνου, έρευνα μείωσης του κατολισθητικού κινδύνου, εκτεταμένη παρακολούθηση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων, επαναδιαμόρφωση σχεδίων απομάκρυνσης και εκκένωσης πληθυσμού κ.α.
- Η προστασία στον ύψιστο βαθμό εκείνων των δασών που δεν έχουν πληγεί.
- Ο άμεσος καθαρισμός των καμένων περιοχών από δέντρα και κλαδιά, ενώ θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι αποψιλώσεις και οι προληπτικοί καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων, που κρίνονται επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
- Η ενίσχυση των υποδομών των εθελοντικών κλιμακίων. Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδικασία ενίσχυσης, μέσω της προμήθειας υλικών (σωλήνων πυρόσβεσης κ.λ.π.) αξίας 30.000 ευρώ, τα οποία οι εθελοντικές ομάδες έχουν άμεση ανάγκη, καθώς ένα μέρος του εξοπλισμού καταστράφηκε λόγω των πυρκαγιών.
- Η διεξαγωγή των «Διονύσιων». Αν και η αρχική σκέψη ήταν να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις για τα «Διονύσια», ωστόσο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κανονικά, δεδομένου ότι οι κάτοικοι έχουν ανάγκη από κάτι που θα τους κάνει να χαμογελάσουν. Αποφασίστηκε ωστόσο να αξιοποιηθούν τα «Διονύσια» προς όφελος των εθελοντικών ομάδων κι έτσι η δημοτική Αρχή καλεί όλους τους δημότες, κατά την προσέλευσή τους στις εκδηλώσεις, να καταβάλλουν όποιο ποσό επιθυμούν υπέρ των έξι εθελοντικών κλιμακίων του δήμου, συμπεριλαμβανομένων των Ναυτοπροσκόπων. Θα τοποθετηθούν ειδικά σημεία στους χώρους εκδηλώσεων και σε συνεννόηση με τις παρατάξεις θα συσταθεί μία διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση και παράδοση των χρημάτων.
«Την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς, αποτελεί προτεραιότητα η επούλωση των πληγών στο φυσικό περιβάλλον και στις περιουσίες των συμπολιτών μας που καταστράφηκαν. Είναι σημαντικό μετά από κάθε καταστροφή ή ασύμμετρη απειλή, που δυστυχώς θα είναι όλο και πιο συχνή στις ημέρες μας, να παραμείνουμε ενωμένοι, με συνεργασία, υπευθυνότητα και υψηλό δείκτη κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού», ανέφερε στο τέλος ο δήμαρχος Διονύσου.