Άρθρο Localit 20 Φεβρουαρίου, 2017

Εκπαιδευτικά σεμινάρια προφορικής ιστορίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Εκπαιδευτικά σεμινάρια προφορικής ιστορίας θα πραγματοποιηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας  στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Τα σεμινάρια εντάσσονται στο ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στους δήμους της ευρύτερης περιφέρειας Πειραιά με τίτλο «”Προσφυγικές γειτονιές του Πειραιά – Από την ανάδυση στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης”.

Στόχος του προγράµµατος είναι η δηµιουργία του πολεοδοµικού και ιστορικού άτλαντα του προσφυγικού Πειραιά. Πρόκειται για ένα διεπιστηµονικό ερευνητικό πρόγραµµα του ΕΙΕ και του ΕΜΠ µε τη χρηµατοδότηση της Περιφέρειας Αττικής που επιχειρεί να µελετήσει το σύνολο των προσφυγικών συνοικισµών που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά µετά το 1922. Μέσα από το πρόγραµµα θα διασωθεί και θα αναδειχθεί η προσφυγική ιστορία και η πολεοδοµία των γειτονιών του Πειραιά, που µέχρι σήµερα δεν έχουν µελετηθεί.

Βασική επιδίωξη του προγράµµατος είναι να εµπλακούν οι ίδιοι οι κάτοικοι των γειτονιών του Πειραιά να ασχοληθούν µε την ιστορία της γειτονιάς τους. Η ανάδειξη της ιστορικής µνήµης του τόπου και των ανθρώπων αποτελεί συστατικό στοιχείο της συγκρότησης των τοπικών κοινωνιών, της ταυτότητας των κατοίκων, της σχέσης τους µε τον τόπο που ζουν.

Η ενεργοποίηση του δηµιουργικού δυναµικού της πόλης µέσα από το πρόγραµµα προφορικής ιστορίας επιδιώκει να κινητοποιήσει τους πολίτες να ενδιαφερθούν για το χώρο που ζουν και το παρελθόν τους. Μέσα από το πρόγραµµα όλη η πόλη θα γίνει ένα εργαστήριο τοπικής ιστορίας όπου οι συµµετέχοντες θα απευθύνονται στις οικογένειές τους, αναζητώντας τα νήµατα µε το παρελθόν µε στόχο την ανασύσταση της ιστορίας των οικογενειών τους και των γειτονιών όπου ζουν. Η ιστορία της κάθε γειτονιάς θα συναρµολογηθεί σαν ένα παζλ από εικόνες και ιστορίες που θα προσφέρει ο καθένας και η καθεµία σε αυτό.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τετάρτη 1 Μαρτίου, 18.00
Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία
Δήμητρα Λαμπροπούλου (Λέκτορας ΕΚΠΑ)

Τετάρτη 8 Μαρτίου, 18.00
Από την Νέα Κοκκινιά στη Νίκαια: αστική συγκρότηση και κοινωνικοί μετασχηματισμοί
Μάνος Αυγερίδης (υπ. διδ. ΕΚΠΑ)
Μιχάλης Δεσύπρης (υπ. διδ. ΕΚΠΑ)
Κυριακή Παπαθανασοπούλου (υπ. διδ. Πάντειο Παν.)

Τετάρτη 15 Μαρτίου, 18.00
Γεωγραφία της προσφυγικής εγκατάστασης
Νίκος Μπελαβίλας (Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ)

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Για δηλώσειςσυμμετοχής: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfNJTmgKdbSsP9GdY9Z9Ug0yz9gfgcF18kI759XzmDZ8CMynQ/viewform?c=0&w=1

Διάρκεια: 1- 15 Μαρτίου

Ώρα έναρξης: 18.00

ΔΗΜΟΙ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Εγκαινιάστηκε το δημοτικό γυμναστήριο Νίκαιας

Το καινούριο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο στη Νεάπολη εγκαινίασαν ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, και ο…

Υπουργείο Εσωτερικών 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΣ: 310 χιλιάδες ευρώ για ναυαγοσωστική κάλυψη σε δήμους με λιμενικά ταμεία

Συμπληρωματικό ποσό ύψους 310.408 ευρώ κατανέμεται  σε δήμους της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής…

ΚΕΔΕ 27 Μαΐου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΚΕΔΕ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του πρώην δημάρχου Μοιρών Γιώργου Βολικού

Ο πρόεδρος Δημήτρης Παπαστεργίου και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη…