Άρθρο Localit 23 Δεκεμβρίου, 2014

Έγκριση 742.439,07 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΠράσινο φως για την κατάρτιση  Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας για τα Υδατικά Διαμερίσματα Δυτικής, Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και Κρήτης. Τα έργα έχουν προϋπολογισμό 742.439,07 ευρώ. Η σχετική απόφαση των συμβάσεων υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά.

Τα σχέδια διαχείρισης, τα οποία θα υλοποιηθούν από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, θα περιλαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της πιθανότητας πλημμύρας και τον περιορισμό πιθανών επιπτώσεων.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, μέσα στο έτος, ακολουθούν οι συμβάσεις για την κατάρτιση των σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας για τα Υδατικά Διαμερίσματα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προϋπολογισμού 561.661,05 ευρώ, καθώς επίσης της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 1.045.985,85 ευρώ, ενώ εντός των πρώτων μηνών του 2015 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων για τα υπόλοιπα Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας.

Ειδικότερα, αυτά τα σχέδια θα καλύπτουν όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, αλλά θα εστιάζονται ιδιαίτερα:

Στην πρόληψη, όπως πρόληψη των ζημιών από πλημμύρες, με την αποφυγή κατασκευής οικιών και βιομηχανιών σε περιοχές που απειλούνται σήμερα ή που θα απειληθούν στο μέλλον από πλημμύρες ή την προσαρμογή των μελλοντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στους κινδύνους πλημμύρας.

Στην προστασία, με τη λήψη μέτρων μείωσης της πιθανότητας πλημμυρών ή και περιορισμού των επιπτώσεων των πλημμυρών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως π.χ. με αποκατάσταση κατακλυζόμενων περιοχών και υγροτόπων.

Στην ετοιμότητα, π.χ. μέσω της παροχής οδηγιών στο κοινό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πλημμύρας.

«Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, που σε λίγο ολοκληρώνονται για όλη τη χώρα, και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας αποτελούν τον βασικό κορμό μίας εθνικής πολιτικής για τα ύδατα, που η χώρα αποκτά για πρώτη φορά. Μαζί με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων και τα σημεία υδροληψίας, όπως οι γεωτρήσεις, που πρόσφατα θεσμοθετήσαμε, περνάμε σε μία νέα εποχή ορθολογικής και αειφορικής διαχείρισης του νερού» δήλωσε ο κ. Ταγαράς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 02 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Β. Κικίλιας: Ενισχύουμε την πρόληψη με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Η ενίσχυση της πρόληψης τίθεται στο επίκεντρο του νέου σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασίας,…

Ρεπορτάζ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο θερμότερος Νοέμβριος τα τελευταία 15 χρόνια σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιά Αιγαίου

Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών τον φετινό Νοέμβριο κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα…

Ρεπορτάζ 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν οι αεροψεκασμοί στο Σέιχ Σου για τον περιορισμό της πευκοκάμπιας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σήμερα οι αεροψεκασμοί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για τον περιορισμό του…