Άρθρο Localit 24 Απριλίου, 2015

ΕΕ: Τριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση μεταναστών

imagesΤριπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο αποφασίστηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων».

Στη κοινή ανακοίνωση των 28 ηγετών τονίζεται πως «έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη θάλασσα, να αντιμετωπίσουμε  τους διακινητές, να αποτρέψουμε τις ροές παράνομης μετανάστευσης και να ενισχύσουμε την εσωτερική αλληλεγγύη και ευθύνη». Δηλώνεται η απόφαση για τριπλασιασμό, τουλάχιστον, των κονδυλίων για τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών». Να σημειωθεί ωστόσο ότι η επιχείρηση «Τρίτων» είχε θεωρηθεί θλιβερά ανεπαρκής ως υποκατάστατο της ιταλικής επιχείρησης Mare Nostrum, που είχε βοηθήσει στη διάσωση χιλιάδων μεταναστών στη Μεσόγειο.

Επίσης  ο ΟΗΕ είχε επισημάνει νωρίτερα, μέσω κοινής δήλωσης  που υπογράφουν  μεταξύ άλλων ο Αντ. Γκουτιέρες και ο Π. Σάδερλαντ,  ότι: «Η ανταπόκριση της Ε.Ε. θα πρέπει να ξεπερνάει την παρούσα μινιμαλιστική προσέγγιση του Σχεδίου Δράσης 10 Σημείων για τη Μετανάστευση, το οποίο ανακοίνωσε η Ε.Ε. τη Δευτέρα κι εστιάζει κυρίως στην αναχαίτιση των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στις ακτές της. Συνιστά υπέρτατη αρχή η ασφάλεια, οι ανάγκες προστασίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών και προσφύγων να βρίσκονται στο προσκήνιο της ανταπόκρισης της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν την παρούσα κατάσταση με πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και να συνεργαστούν στενά με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, με σκοπό τόσο την άμεση ανακούφιση των μεταναστών και προσφύγων όσο και την αντιμετώπιση με πιο ολοκληρωμένο τρόπο των διαφόρων παραγόντων που τους ωθούν να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους ριψοκίνδυνα θαλάσσια ταξίδια. Η επιβολή από μόνη της δεν θα επιλύσει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες».

 

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης «Τρίτων», για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

“Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να σταματήσουμε τους δουλεμπόρους”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να λάβει άμεση δράση. Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης “Τρίτων” με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης. O Ντ. Τουσκ ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης, κυρίως με τις χώρες γύρω από τη Λιβύη.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αυταπάτες ότι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτήν την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση μέσα σε μία ημέρα», πρόσθεσε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα του μεταναστευτικού στη Σύνοδο του Ιουνίου.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βέροια: Αποκαθίστανται οι ζημιές από το μπουρίνι

Τις «πληγές» που προκάλεσε το δυνατό μπουρίνι στη Βέροια αποκαθιστούν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και…

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων στον Δήμο Αμφιλοχίας

Τη δυνατότητα ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών που δεν χρησιμοποιούνται, έχουν πλέον οι κάτοικοι…

Ρεπορτάζ 14 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δενδροφύτευση σε σχολεία του Πειραιά

Στη φύτευση 150 δένδρων σε σχολεία του Πειραιά προχώρησε ο Δήμος της πόλης, συμμετέχοντας στη…