Άρθρο Localit 16 Νοεμβρίου, 2023

ΕΕ: Η Κομισιόν ανανεώνει την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης για δέκα χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών από την οποία δεν προέκυψε πλειοψηφία που θα όριζε την τύχη του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.

«Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και πολιτών αντιδρούν στην απόφαση καθώς η χρήση της συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Να σημειωθεί πως αρκετές επιστημονικές έρευνες συσχετίζουν την έκθεση των ανθρώπων σε γλυφοσάτη με την εμφάνιση καρκίνου, όπως το μη Hodgkin λέμφωμα.

Μάλιστα ανάλυση του 2014 έδειξε αυξημενο κίνδυνο για εμφάνιση του λεμφώματος σε εργαζόμενους που εκτίθενται σε σκευάσματα γλυφοσάτης.

Επίσης τον Μάρτιο του 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο του ΠΟΥ με βάση μελέτες επιδημιολογικές, σε ζώα και in vitro, ταξινόμησε τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Αντίθετα, λίγους μήνες αργότερα,  το Νοέμβριο 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δήλωσε ότι «η ουσία είναι απίθανο να είναι γονοτοξική (δηλαδή επιβλαβής για το DNA) ή να αποτελεί καρκινογόνα απειλή για τους ανθρώπους», διευκρινίζοντας αργότερα ότι ίσως υπάρχουν εμπορικά σκευάσματα γλυφοσάτης που να είναι καρκινογόνα, αλλά οι μελέτες «που εξετάζουν τη δραστική ουσία γλυφοσάτη μόνο, δεν έδειξαν τέτοια επίπτωση».

Το 2016 ο ΠΟΥ και το FAO μαζί εξέδωσαν έκθεση που αναφέρει ότι η χρήση σκευασμάτων γλυφοσάτης δεν είναι απαραίτητη επιβλαβής για την υγεία, και καθόρισαν μέγιστα όρια αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (mg/kg σωματικού βάρους ημερήσια) για τη χρόνια τοξικότητα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών προϊόντων (ECHA) καταχώρησε ότι η γλυφοσάτη προκαλεί σοβαρή οφθαλμική βλάβη και είναι τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς, αλλά δεν βρήκε στοιχεία που να την εμπλέκουν ως καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, τοξική για την αναπαραγωγή, ούτε τοξικά για συγκεκριμένα όργανα.

Στην Ελλάδα το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης και χορήγησε πενταετή άδεια διάθεσης στην αγορά από την 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκά 13 Μαρτίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει τα βασικά βήματα για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων

Η κινητοποίηση επαρκούς χρηματοδότησης τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα είναι «ζωτικής σημασίας»…

Ευρωπαϊκά 18 Ιανουαρίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιταλία: Με ανάλυση DNA θα εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των σκύλων που αφήνουν τα περιττώματα των ζώων τους στον δρόμο

Μια ιταλική επαρχία αποφάσισε να στραφεί στα τεστ γενετικού υλικού για να αντιμετωπίσει τις… ακαθαρσίες…

Ευρωπαϊκά 13 Νοεμβρίου, 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμφωνία για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων της Ευρώπης έως το 2030

Ένας νέος ευρωπαϊκός νόμος-ορόσημο για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών…