Άρθρο Localit 14 Φεβρουαρίου, 2014

Ε.Ε: Διαμόρφωση προγράμματος για το αστικό περιβάλλον με το βλέμμα προς τις πόλεις του αύριο

cities of tomorrowΗ ενδυνάμωση της φωνής των ευρωπαϊκών πόλεων και η τοποθέτηση του προγράμματος για το αστικό περιβάλλον στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα είναι ο πρωταρχικός στόχος του φόρουμ «CiTIEs: Cities of Tomorrow: Investing in Europe», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις  17-18 Φεβρουαρίου. Η συνάντηση στοχεύει στην ανάδειξη του καίριου ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι πόλεις στην επίτευξη ευρύτερων ευρωπαϊκών στόχων όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων στις οποίες θα συμμετάσχουν σημαντικοί φορείς όπως διάφοροι ειδικοί σε θέματα αστικού σχεδιασμού, αστικοί οργανισμοί, τοπικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι εθνικών υπουργείων. Στο φόρουμ θα συναντηθούν επίσης δήμαρχοι από 16 πρωτεύουσες της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να επαναλάβουν τα αιτήματα των κρατών μελών για ένα ενιαίο πρόγραμμα της ΕΕ για το αστικό περιβάλλον.

Στην κεντρική εκδήλωση θα μιλήσουν υπουργοί οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την ελληνική και την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

Μέσα από συναντήσεις, εργαστήρια και την κεντρική εκδήλωση, το φόρουμ θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο μια πιο συντονισμένη προσέγγιση μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα χάραξης των ευρωπαϊκών πολιτικών. Θα θέσει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των πόλεων στην εφαρμογή πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους —και το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους ανθρώπινους οικισμούς (UN-Habitat) ζήτησε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεισφέρει στη διάσκεψη HABITAT III που θα πραγματοποιηθεί το 2016. Ο επίτροπος  J. Hahn και η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Πολεοδομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσουν την άποψή τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να αναπτύξει μια νέα προσέγγιση η οποία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Επίσης, στο φόρουμ θα μιλήσει ο  J. Clos, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Εκτελεστικός Διευθυντής του προγράμματος UN-Habitat (καθώς και πρώην δήμαρχος Βαρκελώνης), ο οποίος θα δώσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον Επίτροπο J. Hahn.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλαμάτα: Παρουσιάστηκε η πρόταση για την αναβάθμιση του αστικού τοπίου στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης

Η πρόταση για την ολιστική ανάπλαση του Ανατολικού Κέντρου Καλαμάτας, παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη στο ιστορικό…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βριλήσσια: Αυξήθηκε σημαντικά η διαλογή των απορριμμάτων στην Πηγή το Α΄ εξάμηνο του 2024

Στον Δήμο Βριλησσίων, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή το πρώτο εξάμηνο…

Ρεπορτάζ 19 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παλλήνη: Θρυμματισμός των κηπευτικών απορριμμάτων από το Δήμο

Ξεκίνησε ο θρυμματισμός των κηπευτικών απορριμμάτων και από τις τρεις Κοινότητες Δήμου Παλλήνης (Ανθούσας, Γέρακα,…