Άρθρο Localit 19 Αυγούστου, 2016

Δρώμενο στο σπίτι του Αριστομένη Προβελέγγιου στη Σίφνο

σπίτι Αρ. ΠροβελέγγιουΑρχιτέκτονες, εικαστικοί, ανθρωπολόγοι αλλά και κάτοικοι της Σίφνου, θα συμμετάσχουν σε δρώμενο στην αυλή του σπιτιού του Αριστομένη Προβελέγγιου στη Σίφνο, στις 20 Αυγούστου.

Διοργανωτής της δράσης είναι το Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, και οδηγός της περφόρμανς το στοχαστικό κείμενο του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου «Το σπίτι των επιθυμιών και των πόνων ».

Οι συμμετέχοντες καλούνται να εξερευνήσουν την έννοια του σπιτιού σύμφωνα με το κείμενο, στις σημερινές αντίξοες συνθήκες και να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του. «Το “σπίτι” είναι ένα σύνολο σπιτιών, ένα σύνολο λειτουργιών κι ένα σύνολο συμβολικών γραφών, όχι μόνο πληροφορικών αλλά και προστατευτικών, ερμηνευτικών και εκστατικών… Σπίτι των επιθυμιών και των πόνων» έγραφε ο Προβελέγγιος στο βιβλίο του «Οδοιπόρος προς τη πηγή, Κείμενα πολεοδομικού στοχασμού».

Το δρώμενο αποτελεί επίσης και μια διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη του σπιτιού του και μια βάση για να βρεθούν λύσεις για να μετασχηματιστεί σε χώρο μνήμης, έμπνευσης, περισυλλογής για το έργο του Αριστομένη Προβελέγγιου και την Αρχιτεκτονική, τονίζουν οι διοργανωτές.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής “ThisIsACo-op”, στην 15η Αρχιτεκτονική Μπιενάλε Βενετίας (28/5-27/11). Ένα πλέγμα ομάδων σύμπραξης co-op (συνεργασίας) που συγκροτήθηκε μετά από κάλεσμα του επιμελητή φορέα της ελληνικής συμμετοχής (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων και Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων), και δραστηριοποιείται με παράλληλες εκδηλώσεις πέρα από την έκθεση στο ελληνικό περίπτερο στα Giardini της Βενετίας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Cyclone Project: Δήμος Θηβαίων, Υπουργείο Μεταφορών και Ίδρυμα Λασκαρίδη σε κοινή δράση καθαρισμού

Ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Κοινωφελές Ίδρυμα…

Ρεπορτάζ 10 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«Plastic Free Greece»: Τριήμερες δράσεις καθαρισμού στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα υποδέχεται για δεύτερη χρονιά την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Greece», η οποία…

Ρεπορτάζ 08 Ιουνίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σε ετοιμότητα ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας- Σε εξέλιξη οι αυτοψίες μετά τον σεισμό

Σε πλήρη κινητοποίηση παραμένει ο Δήμος Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας μετά τις σεισμικές δονήσεις στη Βόρεια Εύβοια,…