Τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, με ευρεία αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, υποδέχθηκε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Σε ευρεία σύσκεψη αυτοδιοικητικών στο δημαρχείο της πόλης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δήμαρχοι Μετεώρων Θοδωρής Αλέκος και Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας, με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννη Μπουτίνα, συζήτησαν θέματα ανάπτυξης του νομού και βελτίωσης των δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης.
Δ. Παπαστεργίου: Πρέπει να στηριχθούν δήμοι και ΔΕΥΑ
Ο κ. Παπαστεργίου κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε τη συνεργασία με τον κ. Χαρίτση στο διάστημα της υπουργίας του σε θέματα Αυτοδιοίκησης. Απαρίθμησε τα δύσκολα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, τονίζοντας με έμφαση τη στήριξη που «πρέπει να δοθεί σε δήμους και ΔΕΥΑ», ενώ υπενθύμισε το σημαντικό ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Σε θέματα αναπτυξιακά, παρέθεσε τα εργαλεία Ταμείο Ανάκαμψης και «Αντώνης Τρίτσης», αναφέρθηκε στις νέες, ξεκάθαρες αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση και υπενθύμισε τη θέση του για προβλήματα που δημιούργησε ο εκλογικός νόμος στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, «δεν βοήθησε την Αυτοδιοίκηση η απλή αναλογική», όμως επανέλαβε ότι χρειάζονται ανοιχτές κοινωνίες σε όλους και όλες, σε τάσεις, απόψεις, θρησκείες, όπως έγινε πράξη στα Τρίκαλα.
Σε επίπεδο έργων στο δήμο Τρικκαίων, απαρίθμησε όσα ήδη υλοποιούνται ή το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν (Ληθαίος, πλατείες, κόμβοι, λαογραφικό μουσείο, σπίτι τρικαλινών καλλιτεχνών, αναπλάσεις, ύδρευση, αποχέτευση κ.α.). Πρόσθεσε, δε, την αναμονή για την έγκριση του μεγάλου έργου ανάπλασης του λόφου προφήτη Ηλία, αλλά και των μελετών για παρεμβάσεις στην παραδοσιακή συνοικία του Βαρουσίου και την ανάπλαση στο πάρκο Ματσόπουλου.
Έδωσε έμφαση, επίσης, στο μείζον θέμα των φοιτητικών εστιών, ασκώντας κριτική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού, όπως τόνισε, σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ που προσφάτως ανακοινώθηκε, το Πανεπιστήμιο δεν ενέταξε τα Τρίκαλα. Αντιθέτως, τόνισε, ενέταξε στο εν λόγω πρόγραμμα φοιτητικής στέγης, μόνο τη Λαμία και τον Βόλο.
Αναφέρθηκε επίσης στα δύο τμήματα της ΣΕΦΑΑΔ που λειτουργούν στα Τρίκαλα και υπενθύμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων έχει ήδη παραχωρήσει χώρο, ακριβώς για ανέγερση φοιτητικών εστιών.
Αλ. Χαρίτσης: Αναμόρφωση διοικητικού χάρτη και αρμοδιοτήτων
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε ως πολύ παραγωγική και εποικοδομητική τη συνεργασία με τον δήμαρχο Τρικκαίων, ενώ τόνισε, ότι η εκλογή του στην προεδρία της ΚΕΔΕ δεν ήταν τυχαία.
Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι έχει σημασία να προχωρήσει η περιφερειακή διακυβέρνηση, σε σχέση με τον διακριτό ρόλο Αυτοδιοίκησης και κράτους, με την αναμόρφωση του διοικητικού χάρτη και των αρμοδιοτήτων, που θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη επόμενη κυβέρνηση. Έφερε, δε, ως παράδειγμα για την αναγκαιότητα αυτή, τα θέματα αρμοδιοτήτων σε περιόδους καταστροφών. Τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πόρους και προσωπικό και ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ για τα θέματα των μεταρρυθμίσεων.
Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, έθεσε το ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και συγκεκριμένα στην πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, ενώ αναφέρθηκε στην κατάθεση πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διακυβέρνηση και στα μεγάλα ζητήματα του νομού Τρικάλων. Έμφαση έδωσε στο φράγμα Πύλης, στην ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού στη Μεσοχώρα, στην επέκταση του σιδηροδρόμου στη δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο και στο Ινστιτούτο φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.
Ο δήμαρχος Μετεώρων Θοδωρής Αλέκος έθεσε θέματα επέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής, ένταξης σε πρόγραμμα του περιφερειακού της Καλαμπάκας και δημοτικού κολυμβητηρίου, χρηματοδότησης προγραμμάτων εσωτερικής οδοποιίας, στήριξης της ΔΕΥΑΜ λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους. Επίσης, τόνισε ότι κατατέθηκαν 12 προτάσεις το «Αντώνης Τρίτσης», επέδωσε τα εύσημα στον κ. Χαρίτση για την ωφελιμότητα του προγράμματος «Φιλόδημος», ενώ τόνισε τη σημασία του κόστους του τέλους ταφής απορριμμάτων για τους δήμους.
Ο δήμαρχος Πύλης Κωνταντίνος Μαράβας αναφερόμενος στο τέλος ταφής απορριμμάτων το χαρακτήρισε ως «ταφόπλακα» λόγω υψηλότατου κόστους, ζήτησε προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, έδωσε έμφαση στα προβλήματα που δημιουργεί το κόστος για την ενέργεια, ζήτησε επανέναρξη προγράμματος για την ορεινότητα των δήμων, επανέλαβε τα οφέλη από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», ζήτησε να προχωρήσουν οι δράσεις από Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικά για τη Μεσοχώρα, εξέφρασε τον προβληματισμό του, ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης, το οποίο, όπως τόνισε, είναι το πιο σημαντικό έργο στον νομό Τρικάλων, τόσο για την ύδρευση, όσο και για την άρδευση: να γίνει πάση θυσία, επεσήμανε.
Ο Γιάννης Μπουτίνας, ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, έθεσε θέματα περιφερειακής διακυβέρνησης, ζήτησε εφαρμογή του μοντέλου της λίμνης Κάρλα και για τη Μεσοχώρα, υλοποίηση του φράγματος Ληθαίου, αύξηση των δρομολογίων του τρένου και επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής προς δυτική Μακεδονία με τέρμα το Πόγραδετς της Αλβανίας. Παράλληλα έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού και την επιμήκυνση τουριστικής περιόδου για τη Θεσσαλία, ενώ ζήτησε στήριξη επαγγελματιών του τουρισμού, παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» και επιτάχυνση των πληρωμών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» .
Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σιμορέλης, αναφέρθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Χάιδος στην ανάγκη ολοκλήρωσης των φραγμάτων Ληθαίου, Πύλης, Νεοχωρίτη, με οφέλη για τους αγρότες, τη μέριμνα για τους αγρότες στην περιοχή Φαρκαδόνας με τις συνεχείς πλημμύρες, ως ζώνη ανάσχεσης, τον περιφερειακό της Καλαμπάκας και τη συνεργασία για αύξηση απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία.
Από την πλευρά του ο Νίκος Σκορίνης, μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε ζητήματα κρίσης χρέους και τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρεάζουν και ταυτοχρόνως συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, το αναπτυξιακό μοντέλο και την καθημερινότητα.
Ο κ. Χαρίτσης για το ενεργειακό ζήτημα τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι τα δύο τρίτα του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε προχθές, οφείλονται στην ενέργεια, που αφορά και την Αυτοδιοίκηση, ενώ υπενθύμισε την κατάθεση ερώτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για τη στήριξη των ΔΕΥΑ.
Για το θέμα της πανδημίας ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι αφενός δεν την έχουμε ξεπεράσει, αφετέρου ήταν και παραμένει κρίσιμος ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε αυτήν την κρίση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως σημαντικό θέμα τις ενεργειακές κοινότητες που προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να προχωρούν, να εφαρμόζονται. Επίσης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρμαχος της μετάβασης σε «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης, αλλά ζήτησε αυτή να γίνει με σχεδιασμό και διασφάλιση χρηματοδοτήσεων, για να μη δυσφημιστεί στην κοινωνία.
Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι έγινε διπλό στρατηγικό λάθος από κυβέρνηση. Το πρώτο, είπε, ήταν ότι καθυστέρησε την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος και το δεύτερο, ότι η κυβέρνηση ή κάποιοι υπουργοί το αντιμετωπίζουν ως θεραπεία για κάθε τι. Προειδοποίησε, δε, ότι η καλλιέργεια προσδοκιών που δε θα ικανοποιηθούν, θα οδηγήσει σε απογοήτευση.
Για τα προγράμματα «Φιλόδημος» – «Αντώνης Τρίτσης» εξέφρασε τη χαρά του για το ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» «αγκαλιάστηκε» από την Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε την ευχή να προχωρήσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ό,τι είναι θετικό, εκφράζοντας, όμως, τη γνώμη ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Σε ότι αφορά τα τοπικά θέματα ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι θα στηριχθούν τα έργα, όπως το πολύ σημαντικό φράγμα Πύλης ή αυτό του σιδηροδρομικού δικτύου, επισημαίνοντας τη συνεργασία με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, η τ. βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη, ο γραμματέας και τα στελέχη της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Στ. Νταούλας, Πέρυ Χαρτοπούλου, Χρ. Μπάτζιος, Θαν. Μπουλογεώργος.