Άρθρο Localit 25 Ιουλίου, 2022

Δήμος Καβάλας: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας παραγωγής εδαφοβελτιωτικού υλικού από πράσινα απόβλητα

Σύμβαση για την κατασκευή μονάδας παραγωγής εδαφοβελτιωτικού υλικού από πράσινα απόβλητα υπέγραψε τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης και οι εκπρόσωποι της εργολαβικής εταιρείας .

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στο αγρόκτημα των Κρηνίδων, περίπου 1.800 μέτρα από τα όρια του οικισμού και θα περιλαμβάνει: γεφυροπλάστιγγα μετά του απαραίτητου οικίσκου για τη ζύγιση του εισερχόμενου υλικού, χώρο υποδοχής των πρασίνων αποβλήτων, σύστημα τεμαχισμού των πράσινων αποβλήτων, κόσκινο και χώρους κομποστοποίησης, ωρίμανσης του υλικού και προσωρινής αποθήκευσης του εδαφοβελτιωτικού.

Επίσης, σύμφωνα με τη σύμβαση, στο γεωτεμάχιο θα τοποθετηθεί φωτισμός και θα φυτευτούν περιμετρικά ειδικά δέντρα για την απόκρυψή του.

Τα πράσινα απόβλητα του Δήμου (κλαδέματα κ.λ.π.) θα οδηγούνται στη μονάδα και, μετά από ελεγχόμενη βιοξείδωση, θα μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό, το οποίο θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Δήμου, ενώ, μελλοντικά, θα εξεταστεί η δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσής του.

Ο προύπολογισμός ανέρχεται στα 532.110,57 ευρώ.

Ο κ. Μουριάδης, αναφέρθηκε  στις μέχρι τώρα ενέργειες του δήμου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:

  • στην επέκταση που γίνεται του Χώρου Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας, για την οποία, εντός της εβδομάδας αναμένεται η έγκριση δημοπράτησης, οπότε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθεί,
  • στην μονάδα κομποστοποίησης, η οποία θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων, τα οποία σήμερα οδηγούνται στον Χώρου Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή θρυμματίζονται και εναποτίθενται σε διάφορα σημεία του Δήμου.

Τόνισε, δε, ότι εντείνεται η προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων, που οδηγούνται στην ταφή, διότι με απόφαση της Κυβέρνησης θα επιβληθεί Τέλος Ταφής, το ύψος του οποίου για το 2022 θα είναι 20 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, το 2023 θα ανέλθει στα 30 ευρώ και θα αυξάνεται μέχρι να φτάσει στα 50 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι, για τον δήμο Καβάλας, για φέτος θα υπάρξει επιβάρυνση στο κόστος διαχείρισης ύψους 250.000 ευρώ, ενώ του χρόνου θα φτάσει στα 350.000 ευρώ. Προσπαθούμε, τουλάχιστον η ΔΙΑΜΑΘ και οι δήμοι της Περιφέρειάς μας, να αποτρέψουμε την επιβολή αυτού του Τέλους, δίχως, όμως, να ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε, διότι και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το επιβάλλει, ακολουθώντας επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα ακριβό σπορ, απαραίτητο, όμως, διότι είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση στο περιβάλλον. Άρα, επιδιώκουμε την μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται στη ταφή, ώστε να είναι μειωμένο και το επιπλέον κόστος του Τέλους Ταφής».

Τέλος, επισήμανε ότι «ο στόχος μέχρι το 2030 είναι τα απορρίμματα που θάβονται να αποτελούν το 10% των παραγομένων. Κι επειδή η ανακύκλωση δεν μειώνει δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων, λύση είναι η παραγωγή δευτερογενούς ενέργειας στις μονάδες επεξεργασίας, όπως αυτή που θα αποκτήσει ο Δήμος Καβάλας».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διαχείριση απορριμμάτων 05 Οκτωβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αναστολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων για δύο χρόνια ζητά η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Ι. Καϊτεζίδης: «Το Τέλος ταφής δεν χωράει στους προϋπολογισμούς των δήμων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία…

Διαχείριση απορριμμάτων 04 Οκτωβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΥΠΕΝ: Μειώθηκαν κατά 50% οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων την τελευταία 3ετία

Μειώθηκαν κατά εννέα οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), ήτοι από 65 το 2019 σε…

Διαχείριση απορριμμάτων 23 Σεπτεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου

Ανακαλείται  η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου,  με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα. Η…