Εντατικούς ελέγχους για την τήρηση του Κανονισμού Χρήσης Παραχωρούμενων Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου Καρδίτσας και ειδικότερα όσον αφορά την υποχρέωση των καταστηματαρχών να προβούν με δική τους ευθύνη στη διαγράμμιση του κοινόχρηστου χώρου που τους έχει παραχωρηθεί, ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα η Δημοτική Αστυνομία.
Ο δήμος διαπιστώνει ότι όσον αφορά στο θέμα των αδειών, η ανταπόκριση των καταστηματαρχών ήταν θετική, καθώς με βάση τα στοιχεία του αρμόδιου γραφείου το 2015, μέχρι και σήμερα σε σύνολο περίπου 150 καταστημάτων, το 90% έχει βγάλει άδεια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό κυμαίνονταν κοντά στο 50%.
Ωστόσο όσον αφορά την υποχρέωση των καταστηματαρχών να διαγραμμίσουν τους κοινόχρηστους χώρους που τους παραχωρούνται, αν και δόθηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για τη συμμόρφωσή τους από την ψήφιση του Κανονισμού μέχρι και τις 10 Αυγούστου και ακολούθησε επίσης μια ολιγοήμερη περίοδος ανοχής, η ανταπόκριση δεν ήταν ανάλογη.
Η περίοδος της ανοχής εξαντλείται. Τη Δευτέρα 24/8 και την Τρίτη 25/8 η Δημοτική Αστυνομία έχει προγραμματίσει να ελέγξει το σύνολο των καταστημάτων και να βεβαιώσει τυχόν παραβάσεις. Υπενθυμίζεται οτι η σχετική διάταξη αναφέρει: “Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος οριοθετείται με έγχρωμη συνεχόμενη ή διακεκομμένη γραμμή (σε συνολικό μήκος τουλάχιστον 50%) με ευθύνη του χρήστη του καταστήματος. Στις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται και δεν προβαίνουν στη διαγράμμιση, σύμφωνα με το εγκεκριμένο τοπογραφικό διάγραμμα, επιβάλλεται πρόστιμο 100€. Ο έλεγχος επαναλαμβάνεται σε ένα μήνα και εάν δεν υπάρχει συμμόρφωση επιβάλλεται νέο πρόστιμο 100€, έως την τελική συμμόρφωση. Κάθε κατάληψη εκτός των ορίων του παραχωρούμενου χώρου θεωρείται αυθαίρετη και την ευθύνη φέρει ο χρήστης του καταστήματος.”
Η Δημοτική Αρχή καλεί τους επιχειρηματίες να προβούν έστω και την τελευταία στιγμή στις διαγραμμίσεις, καθώς βασικός στόχος ήταν και είναι η τήρηση του Κανονισμού και ο σεβασμός του Δημόσιου χώρου και όχι η επιβολή προστίμων.