Άρθρο Localit 16 Φεβρουαρίου, 2023

Δήμος Διονύσου: Αίτημα μείωσης των αντικειμενικών αξιών προς το Υπουργείο Οικονομικών

Τη μείωση των Τιμών Ζώνης του «Συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων» που ισχύουν για την περιοχή από 1/1/2022, αιτείται ο Δήμος Διονύσου, με έγγραφό του που έστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών, (Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής / Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων), στις αρχές Φεβρουαρίου 2023.

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για υποβολή γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου, και εν συνεχεία αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων και ομόφωνες αποφάσεις τόσο της Οικονομικής Επιτροπής όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διοίκησης θεωρείται επιβεβλημένη αφενός η γενική μείωση κατά 30% στις τιμές ζώνης όλων των περιοχών του Δήμου.

Ειδικά για τις Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης, η πρόταση γνώμης προς το ΥΠΟΙΚ περιλαμβάνει τα εξής:

– Για τις περιοχές που διαθέτουν σχέδια διανομής που επέχουν τη θέση ρυμοτομικών σχεδίων, προτείνεται οριζόντια μείωση κατά 30%, όπως στις υπόλοιπες περιοχές.

– Για τις υπόλοιπες περιοχές που είναι μεν εντός ορίων οικισμών, τα οποία όμως έχουν καταπέσει με Αποφάσεις του ΣτΕ, προτείνεται:

Α) Σε ότι αφορά τα δομημένα οικόπεδα, να γίνει μείωση 10% επί πλέον του γενικού ποσοστού μείωσης 30 %, δηλ. στις περιπτώσεις αυτές, η μείωση να φτάσει το ποσοστό του 40%. Η πρόταση βασίζεται στο ότι η κατάπτωση των ορίων δεν επιτρέπει, πριν επιλυθεί το πρόβλημα μέσω της χρονοβόρας διαδικασίας της εκπόνησης ειδικών μελετών, να οργανωθεί πολεοδομικά η περιοχή, ώστε να μην υπάρχουν αδιέξοδοι δρόμοι, να αποκτήσει τους απαραίτητους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και γενικά, να σταματήσει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Β)  Σε ότι αφορά τα αδόμητα οικόπεδα, να γίνει δραματική μείωση κατά 80%. Η πρόταση βασίζεται στο ότι η κατάπτωση των ορίων έχει οδηγήσει στην αμφισβήτηση του δασικού η μη χαρακτήρα των οικοπέδων αυτών που φθάνει μέχρι την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους, που τα έχει οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία οικοδομησιμότητας, μέχρι την επίλυση του προβλήματος μέσω πάλι της ίδιας χρονοβόρας διαδικασίας εκπόνησης ειδικών μελετών. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο πλήρης μηδενισμός των αγοραπωλησιών των αδόμητων οικοπέδων και κατ΄ επέκταση των εμπορικών αξιών τους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Χαλανδρίου: Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης 2024: Από 2/7 έως 28/9

Ξεκινά στις 2 Ιουλίου η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, το Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης…

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πειραιάς: Μουσική εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στην πλατεία Κοραή

Μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, γεμάτη νότες και μελωδίες, διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου από τις…

Ενδιαφέρουν 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Σάμος: Η πρώτη πόλη στην Ελλάδα και η τρίτη στη Μεσόγειο που αναγνωρίζεται ως TsunamiReady

Η πόλη της Σάμου αναγνωρίστηκε ως TsunamiReady, σε τελετή που διοργάνωσαν την Τετάρτη 19 Ιουνίου,…