Άρθρο Localit 22 Μαΐου, 2024

Δήμος Χαλανδρίου: Ξεκινούν δύο νέα έργα ανάπλασης σε Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι

Το πράσινο φως άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο, για την υπογραφή της σύμβασης δυο ακόμη σημαντικών έργων αναπλάσεων του Δήμου Χαλανδρίου, συνολικού προϋπολογισμού 8.646.000 ευρώ. Τα δύο νέα έργα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για την ευρεία ανάπλαση της περιοχής της Τούφας, επί των οδών Ολύμπου, Μεταμορφώσεως και Ήβης καθώς και την ανάπλαση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου στο Κάτω Χαλάνδρι.

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν φτάνουν σε συνολική επιφάνεια τα 62.000 τ.μ. περίπου και προβλέπουν:

 • Διαπλάτυνση πεζοδρομίων με εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων στάθμευσης για την τροφοδοσία και την πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα.
 • Ανασχεδιασμό των διασταυρώσεων με κατάλληλη σήμανση και υπερύψωση τμημάτων πεζοδρομίων.
 • Υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ.
 • Εφαρμογή νέων υλικών (ψυχρά υλικά στις δαπεδοστρώσεις) και έξυπνων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της βιοκλιματικότητας των παρεμβάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2, που αναμένεται να βελτιώσουν και το μικροκλίμα της περιοχής.
 • Τοποθέτηση «έξυπνου» φωτισμού.
 • Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων για τη συλλογή απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα (χαρτί, αλουμίνιο, βιοαπόβλητα και γυαλί).
 • Διεύρυνση των χώρων φύτευσης και πρασίνου.
 • Αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα όμβρια ύδατα.
 • Διαμόρφωση του ποδηλατόδρομου στην περιοχή της Τούφας στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο

Πράσινες διαδρομές

Η ανάπλαση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, γίνεται στη βάση των προτάσεων που κατέθεσαν οι ίδιοι κάτοικοι μετά από ευρεία διαβούλευση που έγινε το 2020 και εκτός των παραπάνω παρεμβάσεων, προβλέπεται και η κατασκευή ενός μικρού κυκλικού κόμβου χαμηλού ύψους, που αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Με το έργο, δημιουργείται μια «πράσινη» διαδρομή, η οποία θα συνδέει το μνημείο της Μαρμαριώτισσας και την εκκλησία με την τοπική αγορά, το αθλητικό κέντρο «Μ. Παπαδάκης», την πλατεία Χίου, το νέο Παιδικό Σταθμό (7ο) και το ΙΚΑ της περιοχής

Στην Τούφα, η προβλεπόμενη ανάπλαση δημιουργεί μια ακόμη «πράσινη» διαδρομή, που θα συνδέει το αθλητικό κέντρο της περιοχής με το σκεπαστό της Αττικής Οδού και στη συνέχεια τις πλατείες στις οδούς Αρκαδίας, Πέλλης και Εδέσσης και το κτίριο Νόμπελ με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο.

Η παρέμβαση έχει συμπεριλάβει και την ανάδειξη του «Δέντρου του Αντώνη Σαμαράκη», στην οδό Μεταμορφώσεως, μέσω κυρίως της ηπιότερης κυκλοφορίας στο σημείο, που θα πάρει τη μορφή μικρής πλατείας όταν ολοκληρωθούν οι προβλέψεις της μελέτης.

Με την υλοποίηση των έργων:

 • Ενισχύεται η οδική ασφάλεια με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας και μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων.
 • Μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος
 • Προωθείται η μετακίνηση των πεζών
 • Διασφαλίζεται η ισότιμη και ασφαλής μετακίνηση των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων
 • Μειώνεται ο θόρυβος
 • Ρυθμίζεται η στάθμευση

Έργα ανάπλασης σε όλη την πόλη

Οι δυο νέες αναπλάσεις προστίθενται στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων που υλοποιεί ήδη ο Δήμος Χαλανδρίου και όταν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε φάση κατασκευής:

Α) η βιοκλιματική ανάπλαση του  κέντρου της πόλης, με προϋπολογισμό 6.190.000 ευρώ και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας της οδού Αγίας Παρασκευής, προϋπολογισμού 980.000 ευρώ, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Β) οι εμβληματικές αναπλάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5.830.000 ευρώ, με χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πράσινο Ταμείο, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο ανάδειξης και επανάχρησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου και εξελίσσονται ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα: Στην οδό Γυφτοπούλου, στην οδό Ελ Αλαμέιν στον Συνοικισμό, στην οδό Κόδρου (συμβολή με Εθνικής Αντιστάσεως) και στην οδό Επτανήσου στο Κάτω Χαλάνδρι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάπλαση της οδού Καλλισπέρη, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ, στην περιοχή του Άνω Χαλανδρίου, με χρηματοδότηση που έλαβε ο Δήμος από το Πράσινο Ταμείο. Η παρέμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας διαδρομής ασφαλούς μετακίνησης πεζών, που θα συνδέει τα σχολεία της περιοχής (14ο Δημοτικό, 2ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο) με το κέντρο της πόλης και τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της οδού Θησέως.

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση στην οδό Καλλισπέρη και ο επανασχεδιασμός των οδών Ολύμπου και Μεταμορφώσεως, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους μια ενιαία «πράσινη» διαδρομή που θα ξεκινά από το πάρκο της Αττικής Οδού και θα καταλήγει στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, στο Πάτημα ολοκληρώνονται στο επόμενο διάστημα δυο νέες πλατείες, προϋπολογισμού 1.046.000 ευρώ με συγχρηματοδότηση Δήμου και Πράσινου Ταμείου, στις οδούς Δρυόπιδος, Αχαιών, Ανατολής, Αντώνη Τρίτση και στις οδούς Πόντου, Απολλωνίου και Διομήδους, που θα προστεθούν στις πέντε πλατείες που απέκτησε η γειτονιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τέλος, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα πεζοδρομίων σε όλη την πόλη, συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ, από ιδίους πόρους του Δήμου ενώ σε φάση μελέτης είναι και νέο έργο πεζοδρομίων, αξίας επίσης 4.000.000 ευρώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 03 Ιουλίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πετρούπολη: Από το φθινόπωρο ξεκινάει η χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων στον Δήμο

Από το ερχόμενο φθινόπωρο, ο Δήμος Πετρούπολης θα τοποθετήσει καφέ κάδους, ώστε να ξεκινήσει η…

Βιώσιμες Πόλεις 21 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τεχνολογία led σε ακόμη 1696 σώματα οδοφωτισμού στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Νέο έργο αντικατάστασης ηλεκτροφωτισμού με τεχνολογία led ξεκινά στον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, μετά την υπογραφή …

Βιώσιμες Πόλεις 18 Ιουνίου, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αιγάλεω: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι καφέ κάδοι στον Δήμο 

Στην εγκατάσταση και λειτουργία καφέ κάδων για τη συλλογή οργανικών απορριμμάτων προχώρησε ο Δήμος Αιγάλεω,…