Άρθρο Localit 16 Αυγούστου, 2018

Δήμαρχος Πλατανιά: Να αναλάβει δράσεις η ΠΕΔ  Κρήτης για την πολιτική προστασία των δήμων

Να αναλάβει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης την πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση και ανάθεση παροχής υπηρεσίας εκπόνησης επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για κάθε δήμο του νησιού που αδυνατεί αποδεδειγμένα να ανταποκριθεί στις θεσμικές υποχρεώσεις για τα θέματα πολιτικής προστασίας, ζητά ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

Στο κείμενο της εισήγησης-πρότασής του ο δήμαρχος Πλατανιά, αφού κάνει μια περιεκτική αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πολιτική προστασία στην Ελλάδα και στις θεσμικές αρμοδιότητες των δήμων, επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των δήμων της Κρήτης στα θέματα πολιτικής προστασίας μιας και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και υπηρεσιακή στελέχωση με συνέπεια να μην είναι δυνατή, αφενός η σύνταξη σχετικών επιχειρησιακών σχεδίων ανά κατηγορία κινδύνου και αφετέρου η υποστήριξη των δράσεων πολιτικής προστασίας και των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων».

Σύμφωνα με την πρόταση Μαλανδράκη στο επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να προβλέπεται, η αναγνώριση και η εκτίμηση των κινδύνων στα διοικητικά όρια του εκάστοτε δήμου, η κατάλληλη προετοιμασία-ετοιμότητα των δομών (οργάνων, υπηρεσιών, δυναμικού, μέσων) του δήμου για μια άμεση και αποτελεσματική απόκριση σε ενδεχόμενη καταστροφή προς όφελος του πολίτη, η προσαρμογή και η αποσαφήνιση υφιστάμενων πολιτικών πρόληψης-μείωσης των κινδύνων καταστροφών στο τοπικό επίπεδο διαχείρισης, καθώς και η αναλυτική περιγραφή διαδικασιών, εφαρμογής δράσεων για έκτακτες καταστάσεις, αποτυπώσεις χαρτών, αναγκαίο εξοπλισμό και χωροθέτηση, ανά χωρική ενότητα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 23 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναύπακτος: Ξεκινά η ανάπλαση της πλατείας Στάικου

Ο Δήμος Ναυπακτίας ξεκινά ένα έργο αστικής αναβάθμισης με την υπογραφή της σύμβασης για την…

Ενδιαφέρουν 22 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Θηβαίων: Δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια

Ο Δήμος Θηβαίων διοργανώνει ένα πενθήμερο δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια, με αφορμή…

Ενδιαφέρουν 21 Σεπτεμβρίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διανομή βασικών ειδών σε δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δράμας

Ο Δήμος Δράμας πραγματοποιεί διανομή βασικών ειδών σε 459 οικογένειες- δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στο…