Άρθρο Localit 14 Οκτωβρίου, 2021

Δίκτυο δημόσια διαθέσιμων Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών στο δήμο Ηρακλείου

Ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, ξεκινά τη λειτουργία  δικτύου δημόσια διαθέσιμων Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ).

Το δίκτυο περιλαμβάνει αρχικά τρεις Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (ΑΕΑ) οι οποίοι, από τις 16 Οκτωβρίου θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, μέσα σε ειδικά κουτιά με σήμανση (Διεθνές σήμα ΑΕΑ) και θα είναι διαθέσιμοι για χρήση από τους πολίτες καθημερινά όλο το 24ωρο. Το δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί το προσεχές διάστημα με την τοποθέτηση ακόμα 4 ΑΕΑ ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό.

Τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι πρώτοι  ΑΕΑ του δικτύου στον Δήμο Ηρακλείου είναι τα εξής :

  1. Πλατεία Λιονταριών, κεντρική είσοδος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Μέγαρο Αχτάρικα
  2. Πλατεία Δασκαλογιάννη, κεντρική είσοδος Δημοτικού Κτηρίου Δημοτολογίου – Πολεοδομίας  – Εφετείου  Ηρακλείου
  3. Πλατεία Κύπρου 5 -Πυροσβεστική Υπηρεσία – έναντι εισόδου Κηποθεάτρου «Ν. Καζαντζάκης»

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1-8I4MEaB423CixlnFpHrEuraA-M80p4C&usp=sharing 

Ο δήμος καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στις δράσεις που θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, με τη συνεργασία του δήμου, το Σάββατο 16/10/21 (10:00 – 18:00)  στα σημεία τοποθέτησης των απινιδωτών, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εξασκηθεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΑ  και να γνωρίσει τη θέση τους στην πόλη.

Θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα εκπαίδευση εργαζομένων του δήμου Ηρακλείου και ομάδων πολιτών, από το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς

Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, με πάνω από 275.000 θύματα το χρόνο στην Ευρώπη (αναλογία περίπου  50 θύματα ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο) και ποσοστό επιβίωσης που δεν ξεπερνά το 10%, με μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Γνωρίζοντας ότι οι μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα ξεκινούν μετά τα πρώτα 3-5 λεπτά, γίνεται φανερό ότι πολλές ζωές θα είχαν σωθεί εάν περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους γνώριζαν, ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – CPR) και είχαν στη διάθεσή τους έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ – AED). Παρόλο που το 70% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει παρουσία άλλων ατόμων ( στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας) εν τούτοις, μόνο στο 20% των περιστατικών γίνεται  έναρξη ΚΑΡΠΑ, ενώ η ύπαρξη ΑΕΑ σε δημόσιους χώρους είναι ακόμα  περιορισμένη.

Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς (Restart a Heart Day) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC www.erc.edu) και την Παγκόσμια Επιτροπή Συνεργασίας για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation – ILCOR). Σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αντιμετώπισης της Καρδιακής Ανακοπής μέσα από δράσεις ενημέρωσης. Το φετινό σύνθημα είναι «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ 15 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού στο Δήμο Χαλανδρίου

Δωρεάν προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού προσφέρει το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του…

Ρεπορτάζ 15 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κυριάκος Πιερρακάκης: 320 εκ. ευρώ για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων

Πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 320  εκατ.…

Ρεπορτάζ 15 Οκτωβρίου, 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του υπαίθριου εμπορίου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπό τον τίτλο «Αναμόρφωση…