Άρθρο Localit 13 Μαΐου, 2021

Δίκτυο Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων στον Δήμο Διονύσου

Στην ορθολογική διαχείριση των βιοαποβλήτων προχωρά ο δήμος Διονύσου, μετά την έγκριση που έλαβε η ένταξη χρηματοδότησης για την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η πράξη είναι προϋπολογισμού 1.809.846 ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις για τη χωριστή συλλογή και μεταφορά οικιακών βιοαποβλήτων τροφών/τροφίμων για κομποστοποίηση, τη χωριστή συλλογή, τον τεμαχισμό και τη μεταφορά πράσινων αποβλήτων κήπων και κοινόχρηστου πρασίνου στο ΕΜΑΚ ‘Ανω Λιοσίων, καθώς και τη σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων τροφών/τροφίμων οικιακής προέλευσης θα εφαρμοστεί στις δημοτικές κοινότητες Αγίου Στεφάνου, ‘Ανοιξης και Δροσιάς, ενώ η χωριστή συλλογή και τεμαχισμός πράσινων αποβλήτων θα εφαρμοστεί στις δημοτικές κοινότητες Διονύσου και Ροδόπολης. Τα βιοαπόβλητα τροφών/τροφίμων οικιακής προέλευσης και τα τεμαχισμένα πράσινα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), που διαχειρίζεται ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει:

– Την προμήθεια εξοπλισμού χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων τροφών/τροφίμων οικιακής προέλευσης (καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων, κάδους κουζίνας διαλογής οικιακών βιοαποβλήτων, βιοδιασπώμενες σακούλες για τους κάδους κουζίνας).

– Την προμήθεια δύο απορριμματοφόρων οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων τροφών/τροφίμων οικιακής προέλευσης.

– Την προμήθεια δύο ανοιχτών φορτηγών με γερανό και αρπάγη συλλογής πρασίνων αποβλήτων κήπων και κοινόχρηστου πρασίνου και ενός τεμαχιστή ογκωδών βιοαποβλήτων βραδείας περιστροφής (SHREDDER).

– Δράσεις για την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και την παρότρυνση για συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή βιοαποβλήτων του Δήμου Διονύσου.

Στην πράξη υπάρχουν 3 Υποέργα:

Υποέργο 1: «Προμήθεια εξοπλισμού (καφέ κάδων-σάκων) απορριμμάτων για τη συλλογή βιοαποβλήτων»

Υποέργο 2: «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση βιοαποβλήτων»

Υποέργο 3: Παροχή υπηρεσιών με τίτλο: «Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση βιοαποβλήτων»

«Αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τον Δήμο μας η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Δικτύου Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων. Ο Δήμος Διονύσου εκμεταλλεύεται κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία προς όφελος των δημοτών του, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού κι όλους τους συνεργάτες μου, που εργάστηκαν σκληρά για να λάβουμε αυτή την έγκριση. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατά την προσπάθεια οργάνωσης και εκσυγχρονισμού του Δήμου μας σε όλα τα επίπεδα».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 11 Αυγούστου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νέες «έξυπνες» διαβάσεις πεζών στον Δήμο Βύρωνα

Ο Δήμος Βύρωνα συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τη βελτίωση…

Βιώσιμες Πόλεις 15 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δήμος Ιωαννιτών: Συνάντηση εργασίας για Αστικό Σχεδιασμό και Δημόσια Υγεία

Συνάντηση εργασίας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Columbia, Charles Branas, πραγματοποίησε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων ο…

Βιώσιμες Πόλεις 02 Ιουλίου, 2026
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
10ετές masterplan βιώσιμης ανάπτυξης για τη Χάλκη

Ο Δήμος Χάλης και το Pleiades Innovation Ecosystem ανακοίνωσαν την έναρξη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου δεκαετούς…