Άρθρο Localit 12 Ιουλίου, 2022

Διερεύνηση γνώμης πολιτών στο πλαίσιο προγράμματος για τη μέτρηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα του Αμαρουσίου

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει ως εταίρος και πιλοτικός Δήμος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Horizon 2020 Call: H2020-LC-GD-2020 – SOCIO-BEE – Το χτίσιμο ενός ανθεκτικού στην αλλαγή του κλίματος και χαμηλού σε άνθρακα μέλλοντος: Έρευνα και καινοτομία προς υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στόχος του έργου είναι η μέτρηση της ρύπανσης κατά μήκος των καθημερινών διαδρομών των πολιτών, ώστε να μπορέσει να γίνει καλύτερη αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και να αποφασιστούν τα μελλοντικά μέτρα.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού, όπως ενημερώνει ο Δήμος,  χρειάζεται αρχικά η διερεύνηση της γνώμης των πολιτών του Αμαρουσίου σχετικά με τις δράσεις και τις ειδικές ενέργειες που θα λάβουν χώρα στα πλαίσια του προγράμματος. Ως εκ τούτου  απευθύνει πρόσκληση να συμπληρώσουν  ένα εκ των ερωτηματολογίων που θα βρουν στους παρακάτω συνδέσμους, αφού παρακολουθήσουν πρώτα το εισαγωγικό βίντεο που περιλαμβάνεται σε αυτά.

Ερωτηματολόγιο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Socio-Bee Σενάριο 1

Ερωτηματολόγιο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Socio-Bee Σενάριο 2

Ερωτηματολόγιο για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Socio-Bee Σενάριο 3

Μερικά λόγια για το έργο

Το SOCIO-BEE προτείνει την εμπλοκή της κοινότητας και την κοινωνική καινοτομία σε συνδυασμό με το Citizen Science (CS) μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών και αλληλεπίδρασης προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ικανότητας των κοινοτήτων να υιοθετούν πιο βιώσιμες συμπεριφορές ευθυγραμμισμένες με τους στόχους περιβαλλοντικής πολιτικής και μεταξύ των προθέσεων των πολιτών και των συμπεριφορά υπέρ του περιβάλλοντος (σε αυτό το έργο, για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης).

Επιπλέον, η συμμετοχή της κοινότητας μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση άλλων πολιτών για την κλιματική αλλαγή και τις δικές τους απαντήσεις σε αυτήν, μέσω πειραματισμού, καλύτερης παρακολούθησης και παρατήρησης του περιβάλλοντος. Αυτή η ιδέα τονίζεται σε αυτό το έργο μέσω της μεταφοράς της συμπεριφοράς των μελισσών (με βασίλισσες, βασίλισσες που εργάζονται και κηφήνες ως κύριοι φορείς της CS), ενδιαφερόμενα μέρη που στοχεύουν στην εκμάθηση από τα αποτελέσματα της έρευνας που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία της CS (μέλισσες) και της επιστήμης του πολίτη κυψέλες ως θερμοκοιτίδες ιδεών και έργων CS που θα δοκιμαστούν σε τρεις διαφορετικούς πιλοτικούς Δήμους (Ancona, Μαρούσι και Zaragoza) και με διαφορετικό πληθυσμό: ηλικιωμένους, καθημερινά άτομα και νέους ενήλικες, αντίστοιχα.

Το έργο SOCIO-BEE φιλοδοξεί την κλιμακούμενη ενεργοποίηση των αλλαγών στη συμπεριφορά των πολιτών προς υποστήριξη των ομάδων δράσης υπέρ του περιβάλλοντος, των τοπικών χορηγών, του εθελοντικού τομέα και των πολιτικών στις πόλεις. Η βιωσιμότητα της λύσης και η μέγιστη προσέγγιση θα διασφαλιστούν προτείνοντας ένα σύνολο σχεδίων συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και καινοτόμα στοχευμένα μέσα επικοινωνίας για τον εξορθολογισμό της εκμετάλλευσης και της προσβασιμότητας στις επιπτώσεις του έργου.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ετικέτες

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Βιώσιμες Πόλεις 28 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, στο επίκεντρο συνάντησης φορέων στον Δήμο Αλμωπίας

Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, και η ενημέρωση των πολιτών για τα ζώα συντροφιάς,…

Βιώσιμες Πόλεις 24 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χαλάνδρι: Κάλεσμα Δήμου για συμβολή των πολιτών στην καταγραφή και μείωση των αποβλήτων τροφίμων

Μονάδα αποτροπής απωλειών και δημιουργίας τροφικών αποβλήτων, δημιουργήθηκε πρόσφατα στον Δήμο Χαλανδρίου, με επιστημονικό υπεύθυνο…

Βιώσιμες Πόλεις 24 Νοεμβρίου, 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Π. Φάληρο: «Έξυπνοι» βυθιζόμενοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης

«Με επιμονή στις δράσεις αναβάθμισης της καθαριότητας και της αισθητικής της πόλης  και με παράλληλη…